" Kad Vlada propisuje što je istina, a što nije - nikad ne završi dobro"

V.V. | 3.3.2017. u 12:03h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je Vlada na današnjoj sjednici osnovala Vijeće za suočavanje s prošlošću, saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh ocijenio je da je očito Vlada osnovala Komisiju za istinu po uzoru na Centralni komitet Saveza komunista Hrvatske.

- Očito da je Vlada osnovala Komisiju za istinu ili Ideološku komisiju po uzoru na Centralni komitet Saveza komunista Hrvatske, koja je bila izvanredno važna adresa u definiranju i propisivanju službenih istina po kojima su se morali ravnati svi, ne samo oni koji se bave politikom i javnim radom, nego i pravosuđe i sve ostale instance. Otprilike takve su negdje i ambicije i ovog Vijeća - izjavio je Beus Richembergh.

- Međutim valja reći da su u demokratskim društvima javna polemika i javna rasprava o otvorenim pitanjima zapravo jedna od najvažnijih tehnologija na temelju kojih se dolazi do određenih zaključaka i u takvim društvima definitivno je uvijek bolje stotinu godina svađe, polemike, istraživanja i neovisnog pristupa bilo kojoj temi, nego jedna minuta postojanja državne komisije za istinu - poručio je HNS-ov saborski zastupnik.

- Državna komisija za istinu je zapravo točka na kojoj se ogleda kapacitet društva, ne samo u demokraciji, nego i u sklonosti totalitarizmu. Mi nismo za državnu istinu i tražimo slobodu i umjetničkog, i znanstvenog, i svakog drugog stvaralaštva, koje onda omogućava da se čovjek zdravog razuma sam opredijeli za ono što je dobro, a što loše. Ne volimo da nam Vlada propisuje što je dobro, a što loše, jer to nikad nije završilo dobro“, poručio je Beus Richembergh.

Osvrnuo se i na činjenicu da je put predsjednice Republike proglašen službenom tajnom, rekavši da je očito netko klasificirao dokument, ako on uopće postoji.

Upitan za zapošljavanje brata ministra Gorana Marića, Beus Richembergh ocijenio je da u cijeloj priči postoji dobra i loša vijest.

- Dobra je vijest da su međuljudski odnosi u obitelji Marić konačno unaprijeđeni, da su braća našla jedan drugome broj mobitela, pa su se valjda čuli. To je sjajna stvar. Priznat ćete, ne valja kad su braća zavađena niti jedne minute, a ne daj Bože da se ne čuju tri mjeseca. A loša vijest je što je to, nažalost, praksa i ustaljeni modus operandi mnogih ljudi u HDZ-u, pa svjedočimo jednom novom slučaju koji samo potvrđuje loše pravilo koje je, imalo u ovom slučaju utemeljenja ili ne, jedan par rukava, ali definitivno govori da postoji sklonost nečemu što se proglašava normalnim događajem. Možda je stvarno Sir Oliver nazvao i pitao Binga kako brat - izjavio je Beus Richembergh.

Na pitanje treba li ministar zbog ovog slučaja podnijeti ostavku, rekao je da tek treba ustanoviti koja je razina njegove vlastite odgovornosti.

- Ali mislim da je na sebe navukao jednu mrlju koja će mu biti na teret - zaključio je Beus Richembergh.

Označeno u