JURA: Strateško planiranje je osnovni preduvjet sufinanciranja EU projekata u idućem razdoblju Foto: JURA

JURA: Strateško planiranje je osnovni preduvjet sufinanciranja EU projekata u idućem razdoblju

Varaždinske vijesti | 4.12.2019. u 19:20h | Objavljeno u Aktualno

"Strateško planiranje regionalnog i lokalnog razvoja – osnovni preduvjet sufinanciranja EU projekata u novoj financijskoj perspektivi (2021. – 2027.)" naziv je konferencije koju je 28. studenoga organizirala Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije (JURA).

Konferencija je organizirana u sklopu projekta "Suradnja za razvoj", koji provodi JURA, s ciljem informiranja predstavnika lokalnih vlasti i javnopravnih tijela o važnosti strateškog planiranja i unosa projektnih ideja u Središnji registar projektnih ideja, kao osnovnog preduvjeta sufinanciranja EU projekata u narednoj financijskoj perspektivi Europske unije (2021. – 2027.).

jura_konferencija_eu_fondovi_1.jpg

- Govoreći o izazovima nove financijske perspektive i mogućnostima povlačenja EU sredstava, od izuzetne je važnosti, osim poznavanja EU regulative, i dobro poznavanje nove nacionalne regulative i novih preduvjeta koje će biti potrebno zadovoljiti kako bi korisnici imali mogućnost apliciranja na EU fondove. U skladu s time, a u želji da i narednom periodu Varaždinska županija i dalje zadrži primat u povlačenju EU sredstava, organizirali smo ovu konferenciju kako bismo naše korisnike s područja županije pravovremeno informirali o novim izazovima koji nas očekuju - rekao je Krunoslav Blaži, ravnatelj JURA-e.

jura_konferencija_eu_fondovi_3.jpg

Okupljenima se obratio i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

- Ovdje govorimo o stručnoj savjetodavnoj podršci naše Javne ustanove za regionalni razvoj, ali i otvaramo priču za novu omotnicu i tu će biti dosta važno kako ćemo se postaviti. Što se tiče Varaždinske županije, opće je poznato da je Varaždinska županija izuzetno uspješna u privlačenju sredstava iz EU fondova, čemu u prilog govori činjenica da u ovom trenutku pripremamo i provodimo 55 velikih EU projekata vrijednih cca 120 milijuna eura. Vrijednost svih ovih projekata govori sama za sebe o vrijednosti naše Javne ustanove za regionalni razvoj, na koju smo s pravom ponosni - rekao je Paljak.

jura_konferencija_eu_fondovi_2.jpg

Predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Neven Drozdek u svojoj se prezentaciji posebno osvrnuo na važnost unošenja projektnih ideja u Središnji registar projekata kao osnovnog preduvjeta sufinanciranja EU projekata.

Voditeljica Odjela za regionalni razvoj i strateško planiranje Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije, Maja Lehman, sudionike konferencije je upoznala sa zakonskom regulativom koja se odnosi na Javnu ustanovu za regionalni razvoj Varaždinske županije i mogućnostima korištenja savjetodavne stručne podrške Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije.

Ivana Prikratki, voditeljica Odjela za pripremu i provedbu projekata, ukratko je prezentirala mogućnosti projekta "Suradnja za razvoj" čija ukupna vrijednost iznosi 754.679,20 kuna. Projekt traje pet godina, od 1. siječnja ove godine do 31. prosinca 2023. godine, a financira se s 20.191.477,32 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć.

- Ovim hvalevrijednim projektom Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije osigurala je financijska sredstva koja će biti usmjerena u pružanje savjetodavne podrške gradovima, općinama, vrtićima, vatrogasnim društvima i ostalim javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata, ali i u pružanje stručne pomoći tijekom procesa strateškog planiranja – istaknuo je ravnatelj JURA-e Krunoslav Blaži.

jura_konferencija_eu_fondovi_4.jpg