JUGS mora bivšeg ravnatelja vratiti na posao, no na drugo radno mjesto

Napisao/la: -

Javna ustanova “Gradski stanovi” mora svog bivšeg ravnatelja Vladimira Kukeca vratiti na posao. Međutim, ne na radno mjesto ravnatelja, već na drugo odgovarajuće radno mjesto sukladno njegovoj stručnoj spremi.

Nepravomoćna je to presuda Općinskog suda u Varaždinu kojem je Kukec još 2015., kao tada “friško” razriješeni ravnatelj JUGS-a, podnio tužbu protiv te ustanove radi utvrđenja nezakonitom/nedopuštenom odluke o otkazu ugovora o radu. U tužbi je, između ostalog, naveo da je u siječnju 2015. primio odluku o izvanrednom otkazu ugovora o radu, a koja mu, tvrdio je, nije dostavljena na zakonit način jer prije te odluke nije primio nikakvo prethodno upozorenje ili pritužbu na svoj rad. Smatra da je razlog za njeno donošenje bila isključivo činjenica što je prethodno razriješen s mjesta ravnatelja. Takvu je odluku Upravno vijeće JUGS-a donijelo u prosincu 2014.

- Ovu sam tužbu podnio radi zaštite svojih prava i interesa iz radnog odnosa. Naime, ni na koji način nisam upozoren na eventualna neizvršenja svojih obaveza te sam onemogućen očitovati se na spornu odluku o izvanrednom otkazu jer u njoj nisu navedeni nikakvi valjani razlozi za otkaz ugovora. Štoviše, nije ni bilo mjesta za donošenje ove odluke jer smo ugovorom o radu iz prosinca 2011. jasno odredili da mi, u slučaju prestanka ugovora prije isteka mandata, JUGS ima obavezu osigurati (ponuditi) adekvatno radno mjesto. Međutim, JUGS to nije učinio već je donio spornu odluku protivno zaključenom ugovoru - ukazao je Kukec koji je mišljenja da JUGS-u njegovim postupanjem nije prouzročena nikakva šteta, a niti joj je onemogućen nesmetani rad.

Kukec je, naime, od kraja listopada pa do sredine prosinca 2014. bio na bolovanju, a potom je koristio godišnji odmor.

- U listopadu 2014. upravnom vijeću podnio sam prijedlog za sporazumni raskid i odstupanje s mjesta ravnatelja, no nisam dobio nikakvu odluku. Nisam mogao predvidjeti razloge svog izbivanja, a koji su opradvani medicinskom dokumentacijom. Činjenica da sam bio odsutan ne može biti otegotna okolnosti te smatram kako su za vrijeme moje odsutnosti u JUGS-u postojale osobe koje su mogle donositi odluke važne za poslovanje i moja nenazočnost svakako nije onemogućavala nesmetano poslovanje JUGS-a - poručio je Kukec, naglasivši da je privremena nenazočnost radnika zbog bolesti po Zakonu o radu neopravdani razlog za otkaz.

JUGS se u odgovoru na tužbu u cijelosti usprotivio tužbi i tužbenom zahtjevu, navodeći da su u obrazloženju sporne odluke o otkazu iznijeti svi razlozi te su opravdani i utemeljeni na zakonu. Priznali su da Kukecu nije dana mogućnost iznošenja obrane, no pritom su imali u vidu njegovo ponašanje koje je, ističu, u konačnici i dovelo do donošenja sporne odluke.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Martina Pižeta

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.