KRAJ SAGE O JPP-u Varaždinska županija oprostit će preostale kamate državi za JPP Foto: Ilustracija/Arhiva VV

KRAJ SAGE O JPP-u Varaždinska županija oprostit će preostale kamate državi za JPP

IHR/Varaždinske vijesti | 8.12.2020. u 12:18h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Vijećnici Županijske skupštine na današnjoj sjednici većinom glasova prihvatili su Odluke o odobravanju sklapanja sudske ili izvansudske nagodbe u nepravomoćnim parničnim predmetima pokrenutim radi isplate sufinanciranja troškova najamnina za školske građevine po modelu javno privatnog partnerstva na području Varaždinske županije.

- O toj temi sve znamo. Da, konačno je sve raščišćeno i razriješeno, nema više upitnika, Vrhovni sud je odbio zadnje pokušaje bivše ministrice znanosti i obrazovanja Divjak da nam se otme taj novac i sad imamo, spremnost Vlade da se to plati. Predložili su da se u segmentu nepresuđenih rata, zatezne kamate ne naplaćuju, pri čemu imamo njihovu garanciju za školu i Ivancu, ali i konzervatorij, projekt u koji se ide s Glazbenom školom i Sveučilištem Sjever. Nije trenutak da ulazimo u prostor eventualno sukoba, svađa i loše suradnje za razdoblje koje je pred nama. Iako teška srca, predlažem da prihvatimo da nakon 5 milijuna koje smo već naplatili za kamate, državi oprostimo kamate za preostali dio – rekao je Čačić.

Dodao je da, u slučaju da ipak ne dođe do plaćanja preostalog duga za JPP od strane države, odnosno Ministarstva, postupit će prema sudskoj odluci.

- Spremni smo se odreći zateznih kamata za nepravomoćne presude i smatramo to našim doprinosom buduće suradnje. To je znak dobre volje, pametnije je da taj novac naplatimo i otvorimo si vrata za financiranje projekata koji su nam u planu – ustvrdio je varaždinski župan.

Vijećnik HNS-a Zlatan Mošmondor najavio je da to neće prihvatiti.

- U ime kluba vijećnika HNS-a, mi to nećemo podržati zato što je župan uvijek govorio da će nam platiti svaku lipu i da je sve krivnja Štromara i Divjak. Sad se odjedanput odriče kamata? Zbog čega? Ako Županija ima na to zakonsko pravo? - komentirao je Mošmondor.

Čačić je odgovorio u slučaju da vijećnici sada to ne prihvate, morat će podnijeti kaznene prijave protiv ministra Fuchsa, koji u cijeloj toj priči uopće nije kriv.

- U ovom trenutku je odgovorna osoba ministar Fuchs i to za nešto što je kriminalnu radnju omogućila bivša ministrica Divjak. Zašto bi kazneno gonili ministra za nešto za što nije kriv? Mi ne možemo bivšu ministricu kazneno goniti unatrag zato što je odluka Vrhovnog suda došla u trenutku kada ministrica nije bila ministrica. - rekao je.

Vijećnika SDP-a Vladimira Grudenića zanimalo je koliko iznosi ukupan iznos kamata koje bismo oprostili državi.

- Imamo ukupno pet tužbi, od njih smo naplatili zatezne kamate po dvije. Ukupni preostali dug za JPP iznosi 31,5 milijuna, pri čemu je 26 milijuna kuna glavnica, znači radi se o oko pet milijuna kuna. To će naravno i rasti, kako prolazi vrijeme. Država, kad protiv sebe treba presuditi radi dva puta brže nego kad to radi protiv Čehoka, zanimljivo. Ne govorim to licemjerno ni demagoški, ali ne možemo se odreći novca ako Skupština to ne prihvati.

Označeno u