Josip Križanić (HDZ) inzistira na donošenju plana navodnjavanja za Varaždinsku županiju

V.V. | 29.9.2017. u 13:29h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska i Krapinsko-zagorska županije ostale su jedine dvije županije u Hrvatskoj koje nemaju plan navodnjavanja. S obzirom na to kako je plan navodnjavanja neophodan za povlačenje financijskih sredstava iz fondova Europske unije, potpredsjednik Odbora za poljoprivredu i saborski zastupnik iz Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić je na sjednici Odbora inicirao da se taj plan ipak donese.

Sufinanciranje

Na sjednici su uz članove Odbora bili su i direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Elizabeta Kos, zadužena za vodno gospodarstvo, a Križanić je od Kos dobio da se plan za ove dvije županije još stigne izraditi.

– Inzistirao sam da se jasno kaže postoji li još uvijek mogućnost sufinanciranja tog plana navodnjavanja za Varaždinsku županiju i u kojem obimu. Dobio sam odgovor da ta mogućnost postoji te da se što prije trebamo uključiti u izradu tog plana – izjavio je Križanić.

Kako su izvijestili iz Županijske organizacije HDZ-a, Križanić je dobio obećanje da će se i Varaždinska županija uvrstiti u financijski plan, a naglasili su i da Ministarstvo izradu plana sufinancira s čak 80 posto. O svemu ovome, kažu u HDZ-u, Križanić je već ranije razgovarao s varaždinskim županom Radimirom Čačićem.

– Župan se slaže da taj problem treba riješiti i plan svakako napraviti, budući da u županiji imamo dosta poljoprivredne proizvodnje bez navodnjavanja. Prije toga trebat će obaviti komasaciju, posebice u općinama koje se bave intenzivnom poljoprivrednom i cvjećarskom proizvodnjom, kao što su Vidovec i Petrijanec, odnosno dio županije uz derivacijsko jezero, od općine Cestica sve do grada Ludbrega – pojasnio je Križanić.

Križanić podsjeća da je o potrebi sustava navodnjavanja govorio i ranije, i u nekoliko navrata postavljao pitanja o tome na sjednici Županijske skupštine, upozoravajući na to koliko je takav sustav važan za poljoprivredu. Dosad sluha nije bilo, no Križanić vjeruje da će se aktualni župan uključiti i pomoći oko rješavanja tog velikog problema.

Rješenje za suše

– Prvi je korak, dakle, izrada plana navodnjavanja. Uslijedi li dogovor svih zainteresiranih strana i izradi li se plan, moći ćemo realizirati i sredstva iz europskih fondova, a time i gradnju sustava navodnjavanja koji je nužan u današnjim klimatskim i za poljoprivrednike iznimno teškim uvjetima. Taj bi sustav dugoročno riješio ne samo problem sušnih razdoblja, s kakvim smo se primjerice susreli upravo ovoga ljeta, već bi značio mnogo i za unapređenje poljoprivredne proizvodnje – zaključio je Križanić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci