Josip Križanić (HDZ) inzistira na donošenju plana navodnjavanja za Varaždinsku županiju

V.V. | 29.9.2017. u 13:29h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Varaždinska i Krapinsko-zagorska županije ostale su jedine dvije županije u Hrvatskoj koje nemaju plan navodnjavanja. S obzirom na to kako je plan navodnjavanja neophodan za povlačenje financijskih sredstava iz fondova Europske unije, potpredsjednik Odbora za poljoprivredu i saborski zastupnik iz Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić je na sjednici Odbora inicirao da se taj plan ipak donese.

Sufinanciranje

Na sjednici su uz članove Odbora bili su i direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Elizabeta Kos, zadužena za vodno gospodarstvo, a Križanić je od Kos dobio da se plan za ove dvije županije još stigne izraditi.

– Inzistirao sam da se jasno kaže postoji li još uvijek mogućnost sufinanciranja tog plana navodnjavanja za Varaždinsku županiju i u kojem obimu. Dobio sam odgovor da ta mogućnost postoji te da se što prije trebamo uključiti u izradu tog plana – izjavio je Križanić.

Kako su izvijestili iz Županijske organizacije HDZ-a, Križanić je dobio obećanje da će se i Varaždinska županija uvrstiti u financijski plan, a naglasili su i da Ministarstvo izradu plana sufinancira s čak 80 posto. O svemu ovome, kažu u HDZ-u, Križanić je već ranije razgovarao s varaždinskim županom Radimirom Čačićem.

– Župan se slaže da taj problem treba riješiti i plan svakako napraviti, budući da u županiji imamo dosta poljoprivredne proizvodnje bez navodnjavanja. Prije toga trebat će obaviti komasaciju, posebice u općinama koje se bave intenzivnom poljoprivrednom i cvjećarskom proizvodnjom, kao što su Vidovec i Petrijanec, odnosno dio županije uz derivacijsko jezero, od općine Cestica sve do grada Ludbrega – pojasnio je Križanić.

Križanić podsjeća da je o potrebi sustava navodnjavanja govorio i ranije, i u nekoliko navrata postavljao pitanja o tome na sjednici Županijske skupštine, upozoravajući na to koliko je takav sustav važan za poljoprivredu. Dosad sluha nije bilo, no Križanić vjeruje da će se aktualni župan uključiti i pomoći oko rješavanja tog velikog problema.

Rješenje za suše

– Prvi je korak, dakle, izrada plana navodnjavanja. Uslijedi li dogovor svih zainteresiranih strana i izradi li se plan, moći ćemo realizirati i sredstva iz europskih fondova, a time i gradnju sustava navodnjavanja koji je nužan u današnjim klimatskim i za poljoprivrednike iznimno teškim uvjetima. Taj bi sustav dugoročno riješio ne samo problem sušnih razdoblja, s kakvim smo se primjerice susreli upravo ovoga ljeta, već bi značio mnogo i za unapređenje poljoprivredne proizvodnje – zaključio je Križanić.