Još nisu ovršeni, ali im ovrha prijeti ukoliko ne plate porez na dohodak iz inozemstva

MGA | 13.2.2022. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Među top temama ovih je dana problematika oporezivanja dohodaka iz inozemstva, pri čemu se u medijima spominje da su zbog poreznih dugovanja po toj osnovi nekim Varaždincima poreznici već pokrenuli ovrhe nad kućama.

Kako doznajemo iz Hrvatskog sindikata radnika migranata (HSRM), sa sjedištem u Varaždinu, prema njihovim saznanjima, među njihovim članovima zasad još nema onih kojima bi kuća bila ovršena, ali su mnogi primili porezna Rješenja s velikim iznosima poreza na plaću koju ostvaruju u inozemstvu. Pritom u Rješenju obično stoji da iznos trebaju podmiriti u roku od 30 dana ili im slijedi ovrha.

Među njima je i Zvonko Kišić, koji je s još nekoliko članova Sindikata iz Varaždinske županije stigao do Upravnog suda žaleći se na porezno Rješenje. Njemu je još krajem 2020. godine iz Porezne stiglo Rješenje prema kojemu je, sad već s kamatama, dužan platiti više od 200.000 kuna, a taj se iznos odnosi na višegodišnji porez na plaću koju je zaradio u Austriji.

Iako već 30 godina radi u Austriji, u Hrvatskoj mu je supruga i već odrasla djeca, tako da vikendima dolazi u Hrvatsku. Izvan Hrvatske, kaže, sigurno boravi više od 183 dana, ali ga Porezna uprava smatra hrvatskim poreznim rezidentom i porez na plaću, zarađenu u Austriji, oporezuju mu pozivajući se na "središte njegova životnog interesa".

- Kad smo supruga i ja oboje ostali bez posla, otišao sam raditi u Austriju, a supruga je s djecom ostala u Hrvatskoj, dok sam ja dolazio vikendima. I sad, kad mi je ostala još godina dana do mirovine, moramo svi prolaziti kroz ovaj stres - govori čovjek, koji u Austriju sigurno nije otišao raditi menadžerski posao, ali ispada da će sada u Hrvatskoj na svoju mukotrpno zarađenu plaću, daleko od obitelji, morati platiti porez kakav u Hrvatskoj ne plaćaju ni top menadžeri.

Da apsurd bude još veći, s obzirom da je Austrija uslijed pandemije zaposlenicima omogućila dodatne porezne olakšice, Porezna u Hrvatskoj na to gleda kao da nije platio porez u Austriji, pa će mu sada sav taj neplaćeni porez naplatiti ovdje, govori nam naš sugovornik.

U Sindikatu također ističu da radnici migranti u Sloveniji plaćaju daleko manji porez na dohodak ostvaren u inozemstvu za razliku od Hrvata, koji rade vani, tako da u pregovorima s predstavnicima središnje Porezne uprave u Zagrebu pokušavaju ispregovarati povoljnije uvjete oporezivanja za radnike migrante tj. da im se uračunaju veće porezne olakšice od trenutačnih.