Kada počinje testiranje učenika i što se čeka? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Kada počinje testiranje učenika i što se čeka?

IHR/Varaždinske vijesti | 3.2.2022. u 19:44h | Objavljeno u Aktualno

Projekt samotestiranja učenika počet će čim se nabave dovoljne količine testova, potvrdili su nam danas iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Primarni cilj i sama mjera je ukidanje samoizolacije za sve učenike osnovnih i srednjih škola i to na način da sva djeca koja su zdrava idu u školu bez obzira na moguće kontakte s pozitivnim osobama. Sve ostalo, uključujući i redovito testiranje je samo epidemiološki uvjet da bi se mjera mogla provesti. Na taj način učenici osnovnih i srednjih škola postali bi jedina kategorija građana Hrvatske koji bi, bez obzira na cijepni status ili preboljenje, bili izuzeti od samoizolacije. Kada će mjera ukidanja samoizolacije stupiti na snagu ovisi o tome u kojem će roku Ravnateljstvo za robne zalihe (koji provode nabavu) nabaviti dovoljnu količinu testova - objašnjavaju u Ministarstvu.

Ministar Fuchs vjeruje kako bi to moglo biti već idućeg tjedna.

- Kada točno počinju samotestiranja? Ja se nadam za nekoliko dana ili možda idući tjedan. To ćemo vidjeti danas popodne, kada bi Robne rezerve trebale otvoriti ponude dobavljača testova, no ne znam što točno piše u ponudama - izjavio je ministar Radovan Fuchs za Jutarnji list.

Ravnatelji škola iz naše županije, s kojima smo danas razgovarali, kažu kako još nemaju nikakve službene informacije o ovom projektu. Nadaju se da će više informacija imati sutra, nakon sastanka s ministrom Fuchsom koji će se održati onlline.