Još ne postoji dogovor oko provođenja brzog testiranja u našoj županiji?

RTL/Varaždinske vijesti | 18.11.2020. u 14:18h | Objavljeno u Aktualno

Stožer Međimurske županije najavio je da kreće od idućeg tjedna u Međimurskoj županiji ciljano testiranje brzim antigenskim testovima, a testiranje bi se provelo i u Varaždinskoj županiji, prenosi RTL.

Za RTL Marina Payerl-Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije navela je da dvije i pol tisuće brzih antigenskih testova u pet škola Međimurske županije trebalo bi pokazati kolika je prisutnost virusa i spriječiti širenje pandemije.

- Obuhvaćena će biti sva djeca i njihovi profesori i nastavnici. Odabrali smo različite škole, ovisno o njihovoj poziciji i ovisno o vrsti učenika u smislu putnika i neputnika. Brzo otkriće pozitivnih nosioca virusa omogućava izdvajanje iz razreda - rekla je Payerl-Pal dok su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekli da ovakvo testiranje bez točno određenih kriterija ne bi imalo smisla.

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo istaknula je da idu ciljanom primjenom, pametnom primjenom jer tako uz brzi rezultat mogu prekinuti lanac zaraze.

- Nadamo se da ćemo dobiti rezultat, ali baš zato ćemo raditi na manjem uzorku kako bi rezultate mogli pravilno evaluirati - navela je.

Na to da bi se testiranje brzim testovima provelo i u Varaždinskoj županiji za RTL Marin Bosilj, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije je rekao da još ne postoji dogovor.

- Ne znam na koji je način HZJZ to zamislio i koje su ciljane skupine i kakav bi bio obuhvat. Sigurno bi pomoglo jer bi se uhvatili oni koji su pozitivni, ali se postavlja pitanje kako bi to proveli jer je potreban velik i broj zdravstvenih djelatnika i to je teško organizirati - rekao je Bosilj dok župan Varaždinske županije ističe da bi sve to trebalo pratiti i određene mjere i stroža ograničenja.

- Po sedmodnevnoj incidenciji mi smo najgori u Europi. Da restrikcije ne daju rezultate je razotkrivena gola laž, daju u cijeloj Europi rezultate, a naše brojke se i dalje penju - izjavio je Čačić.

Iduća faza primjene brzih testova ovisit će o rezultatima iz Međimurske županije. HZJZ poručuje nabavljeno je dovoljno testova, ali ih je potrebno pametno koristiti. O masovnom testiranju kakvo je najavio Zagreb i dalje nema detalja, prenosi RTL.

<< Priprema se velika epidemiološka akcija na sjeveru: brzi testovi na koronavirus jer se kriju kontakti >>

Označeno u