Još jedna kandidatkinja iz Varaždinske županije ulazi u Hrvatski sabor? Foto: VV arhiva

Još jedna kandidatkinja iz Varaždinske županije ulazi u Hrvatski sabor?

VV | 19.4.2024. u 18:23h | Objavljeno u Aktualno

Osim Barbare Antolić Vupora, predsjednice SDP-a Varaždinske županije koja je na prošlim izborima potvrdila saborski mandat, još jedna kandidatkinja iz Varaždinske županije mogla bi ući u Hrvatski sabor.

Riječ je o Dubravki Novak, vijećnici u varaždinskom Gradskom vijeću te predsjednici platforme Budimo grad.

Naime, ona je druga na listi stranke Možemo koja je osvojila jedan mandat u trećoj izbornoj jedinici. Potonje znači da je mandat izborio nositelj liste Luka Korlaet, koji je zamjenik zagrebačkog gradonačelnika. Upravo ta funkcija, prema nekim tumačenjima, onemogućava Korlaetu da bude istovremeno dužnosnik grada Zagreba i saborski zastupnik, budući da Grad Zagreb pravno ima status županije. A poznato je da župani ne mogu u Sabor, iako mogu biti nositelji lista.

Naravno, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika, odnosno stranka Možemo, ukoliko zakon uistinu priječi izabranom zamjeniku zagrebačkog gradonačelnika da istovremeno bude i zastupnik, mogu mandat dati bilo kome drugome na listi, dakle ne nužno drugoj na listi Dubravki Novak, međutim bilo bi uistinu blago rečeno čudno da mjesto u Saboru prepusti nekom drugom stanovniku Zagreba, a ne kandidatkinji ili kandidatu koji žive na području treće izborne jedinice čiji su glasači doprinijeli izboru.