JEZERO KOJEG NEMA Hoće li Trakošćansko jezero konačno dočekati stari sjaj? Foto: Luka Šalamun

JEZERO KOJEG NEMA Hoće li Trakošćansko jezero konačno dočekati stari sjaj?

Ivana Dreven | 14.4.2023. u 15:56h | Objavljeno u Aktualno

Od nepuna dva milijuna eura, vrijednost ugovora o radovima na čišćenju jezera od nataloženog sedimenta narasla je na 2,52 mil. eura

Prizor Trakošćanskog jezera nad kojim se ponosno diže dvor Trakošćan još neko vrijeme neće biti bajkovit kao što ga pamtimo. Dvije godine nakon potpisivanja ugovora o čišćenju jezera od nataloženog sedimenta radovi su još daleko od završetka. Od početnih poteškoća s izlovom ribe, pražnjenjem i isušivanjem jezera, preko naslaga mulja većih od očekivanih do nepovoljnih vremenskih prilika - sve je to rezultiralo višekratnim prolongiranjem roka završetka radova: travanj 2022., studeni 2022., veljača 2023., svibanj 2023. No, kako je očito da ni taj rok nije realan, prema posljednjim informacijama, radovi bi trebali biti gotovi do kraja ove godine.

trakoscan_-_mulj__21_of_34_.jpg

trakoscan_-_mulj__8_of_34_.jpg

Iz Hrvatskih voda napomenuli su da se zatečeno stanje razlikuje od projektiranog rješenja i projektnom dokumentacijom definirane tehnologije uklanjanja sedimenta, stoga je u međuvremenu izvođač radova (tvrtka Bagerkop Roberto), nakon geodetskog snimka zatečenog stanja i istražnih radova, predložio novu tehnologiju izvođenja radova koja je odstupala od inicijalnog projektnog rješenja.

trakoscan_-_mulj__11_of_34_.jpg

- Izvedbeni projekt je uključivao dodatne servisne putove, proširenje deponije i pristupnog puta kao i same tehnologije vađenja sedimenta, što je od strane nadzora odobravano u segmentima, usklađujući se s dinamikom napredovanja radova na terenu. Potom su nastupila kišna razdoblja i posljedično tome poteškoće mehanizacije u dodatno otežanim terenskim uvjetima, a treba napomenuti i da su dva stroja upala u sediment – odgovorili su nam iz Hrvatskih voda.

Zbog svega toga sklopljena su već četiri dodatka ugovoru, a od nepuna dva milijuna eura, vrijednost ugovora o radovima na čišćenju jezera Trakošćan od nataloženog sedimenta sa svim dodacima narasla je na 2,52 mil. eura.

A što je dosad napravljeno?

- Uređena je ploha za deponiranje mulja, izgrađen je šumski put za transport od jezera do deponije, izgrađen je privremeni zagat na kraju jezera u cilju zaštite vrijednog močvarnog staništa, izveden je nasuti kameni put za transport od brane na jezeru (kod dvorca) do kraja jezera (mjesta prelaska u močvaru) gdje se izlazi na šumski put, izveden je odvodni kanal cijelom dužinom jezera koji evakuira dotok vode u jezero. Istovremeno se prema mogućnostima na terenu vrši uklanjanje i odvoz sedimenta iz jezera te deponiranje na privremenoj deponiji kao i uređenje nivelete dna jezera. Izvođač će do okončanja ugovora pojačati aktivnosti na uklanjanju sedimenta, odnosno vađenju i odvozu mulja na deponiju – poručili su iz Hrvatskih voda.

Posjetiteljima se zabranjuje hodanje po isušenom jezeru zbog opasnosti od potonuća u sediment čija je prosječna dubina preko dva metra