JESU LI NEPOKRETNI ZABORAVLJENI U DOMU? Kći iz Kanade ogorčena brigom o njenoj majci

| 10.10.2021. u 19:02h | Objavljeno u Aktualno

Briga za teško pokretne ili nepokretne osobe s demencijom ili drugim bolestima izazovna je i zahtjevna sama po sebi, no je li adekvatna briga za takve osobe u domovima za starije? S tim nam se pitanjem obratila Danica Vrbanić koja živi u Kanadi. Njena je majka Kata Stubičar od srpnja 2015. godine bila smještena u Caritasovom domu za starije i nemoćne osobe “Sv. Ivan Krstitelj” u Ivancu, sve do smrti 12. srpnja ove godine.

- Sve je bilo u redu dok je mama mogla hodati, no u svibnju ove godine pala je pred vratima WC-a u sobi. To se dogodilo noću, zvala je upomoć, ali nitko nije došao sve do 5:30 sati kad su dijelili lijekove. Nakon tog pada operirala je kuk i postala nepokretna. Tada su počeli problemi s pružanjem njege – kazala je D. Vrbanić, napomenuvši da je sve usluge i smještaj svoje majke redovito plaćala, po šest mjeseci unaprijed.

- Nakon tog pada nisu je kontrolirali ni gledali što se s njom događa, a ona je vidno propadala. Bila je predozirana lijekovima i dehidrirana. Ukazivala sam da mama treba pomoć, jer ju je moja kolegica Đurđica Bezek iz Lepoglave redovito posjećivala u Domu i vidjela je što se događa, no u Domu su samo tvrdili da je sve u redu i da moja mama ima visoku “gamu” zbog alkohola. Mama je bila seljačka žena, radila je na njivi čitav svoj život, imala je vinograd i popila čašu vina na dan, ali nikad nije bila pijana. Prema nalazima krvi, povišena gama može biti iz više drugih razloga, nevezanih s alkoholom, no oni su od mame digli ruke i prozvali je alkoholičarkom. To nas je jako potreslo da osoblje Caritasovog doma, koje nije kvalificirano za to, daje dijagnozu našoj mami. Tri dana nakon pogreba moje mame, socijalna radnica iz Caritasovog doma, u prisustvu mog brata i kolegice Đurđice Bezek dala je dijagnozu da je moja mama bila ovisnik, što nas je duboko uvrijedilo – potužila se D. Vrbanić.

Priložila je i medicinsku dokumentaciju iz Opće bolnice Varaždin iz srpnja, kada je Kata Stubičar (83) ponovno odvezena u bolnicu, u kojoj se navodi da je njena majka bila predozirana varfarinskom terapijom, odnosno lijekom koji je pila protiv zgrušavanja krvi, a imala je i urinarnu infekciju te je bila dehidrirana. Potvrdila nam je to i Đurđica Bezek, dodavši da je sličan slučaj bio i s njenom majkom koja je također preminula te je bila korisnica Caritasovog doma.

- Gospođu Katu su 9. srpnja uvečer odveli u bolnicu, a već u noći su je vratili u dom, tko zna zašto. Do jutra je valjda već pala u komu i opet su je hitno odveli u bolnicu, gdje je i umrla u noći s nedjelje na ponedjeljak – rekla nam je Đ. Bezek.

- Žena je vidno propadala, kao i moja mama ranije. Katastrofa je što se događa s ljudima koji su nepokretni. Jasno nam je da je bila stara, bolesna, sve to razumijemo, ali pod takvim uvjetima nije trebala umrijeti. Ti su ljudi odbačeni, zaboravljeni, bolesni, jadni, dementni. Oni su samo govorili da gospođa Kata puno pije, a ona nije mogla ništa, ni sama piti ni jesti. Kata se jako žalila da je grdo okreću, da ju sve boli, sva je bila u masnicama, imala je dekubitus, urinarnu infekciju – rekla je Đ. Bezek i dodala da je posebno teško bilo kad su, zbog koronavirusa, bili zabranjeni posjeti.

- Tada nitko nije ništa vidio niti se itko mogao potužiti – dodala je.

Za komentar ovih navoda pitali smo ravnatelja Caritasovog doma Tomislava Jalšovca.

- Činjenica je da je korisnica bila smještena u Domu u dvokrevetnoj sobi od 13.07.2015. do 12.07.2021., kada je preminula. Tijekom cijelog boravka u Domu korisnica je izražavala zadovoljstvo smještajem i pružanjem usluga u Domu, a što se može zaključiti njezinim dugotrajnim boravkom u ustanovi. Stoga nam je izuzetno žao što u ovom trenutku srodnici iskazuju nezadovoljstvo njezinim smještajem, tim više što su, uslijed nezadovoljstva smještajem i uslugama koje mi kao ustanova pružamo, mogli prema ugovornim odredbama prekinuti smještaj u svako doba – napomenuo je ravnatelj.

- Vezano za navode kojima izražavaju nezadovoljstvo, a imajući u vidu Opću uredbu o zaštiti osobnih podataka, mi ne smijemo javno iznositi osobne podatke pokojne korisnice, a koji uključuju između ostalog njezino zdravstveno stanje, dijagnoze i terapijske postupke. Žao nam je što ne smijemo javnost detaljno upoznati sa činjeničnim stanjem i u tom smislu Vas molimo za razumijevanje. Jedino što možemo s punom odgovornošću i vjerodostojnošću izjaviti je to da je korisnica primala usluge sukladno pravilima struke te uvažavajući dostojanstvo ljudske osobe. Srodnici su kontinuirano informirani o svim promjenama u zdravstvenom stanju kroz sticanje uvida u specijalističke nalaze, laboratorijske nalaze, preglede njezinog liječnika, kao i o postupcima koji su se provodili od strane ustanove sve do dana kada je korisnica preminula na bolničkom liječenju. Nakon smrti korisnice, a na zahtjev srodnika, uručena im je tražena sveobuhvatna zdravstvena dokumentacija kojom je ustanova raspolagala – rekao nam je T. Jalšovec.

Osvrnuo se i na navode koji se odnose na pružanje usluga u Domu za vrijeme pandemije koronavirusa.

- Napominjemo da je ustanova cijelo vrijeme bila instruirana naputcima od strane nadležnog Ministarstva, Zavoda za javno zdravstvo i Kriznog stožera. Usprkos novoj i zahtjevnoj situaciji, izuzetnim zalaganjem svih zaposlenih, održali smo visoki stupanj pružanja usluga o čemu svjedoče zadovoljni korisnici i njihovi srodnici – zaključio je ravnatelj Caritasovog doma.