Jenkač u Saboru upozorio na problem izvlaštenja pri formiranju poslovnih zona

Varaždinske vijesti | 8.3.2022. u 10:49h | Objavljeno u Aktualno

Govoreći o poslovnim i slobodnim zonama, zastupnik Siniša Jenkač u saborskoj je raspravi skrenuo pozornost na problematiku njihovog formiranja, odnosno probleme s otkupom zemljišta i izvlaštenjem.

Jenkač je uvodno podsjetio na razliku između poslovnih i slobodnih zona napomenuvši da se u ovom trenutku mnoge slobodne zone gase ili mijenjaju svoj ustroj zbog osnovnog razloga – ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

– Jedan od prvih razloga zašto su se nekada davno formirale slobodne zone bile su određene povlastice, jer mi nismo bili u Europskoj uniji. Mnoge slobodne zone više ne ostvaruju povlastice koje su ostvarivale prije nego što smo kao država ušli u EU. Interes za slobodne zone još uvijek postoji u onim područjima u Republici Hrvatskoj gdje su izvoznici orijentirani na treće države, države izvan EU, gdje još uvijek te povlastice mogu ostvariti. To je razlog zašto se određene slobodne zone gase – rekao je Jenkač te kao primjer naveo varaždinsku slobodnu zonu.

– Ona praktički nema izvoza u države izvan EU, izrazito je koncentrirana na taj prostor. Ako gledamo dobit koju su ostvarili, bili su među najjačim poslovnim zonama u Hrvatskoj. Sada je interes vlasnika je da mijenjaju osnivačke oblike – kazao je Jenkač.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa upozorio je na probleme lokalne samouprave pri formiranju i slobodnih zona i općenito poslovnih zona.

– Pri formiranju i mogućnostima formiranja poslovnih zona, koje 99% formiraju te toliko kritizirane jedinice lokane samouprave, a bez njih ne bi bilo niti jedne poslovne zone i značajan broj slobodnih zona, trebalo bi razmišljati da se omogući JLS-ima izvlaštenje i da se to integrira u zakon. Jednako kao kad gradimo ceste ili groblja, jedino na ta dva infrastrukturna projekta možete nekoga izvlastiti. Za poslovnu zonu ne možete nikoga izvlastiti. To je veliki problem u formiranju i funkcioniranju zona – rekao je Jenkač u Saboru.

– Imate onih privatnih vlasnika površina koji ne žele, iz jedino njima poznatih razloga, prodati niti 200-300 kvadrata za cestu niti parcelu gdje bi se moglo nastaviti formiranje poslovne zone. To je problem koji se nastavlja iz godine u godinu. Samom intervencijom u zakon o izvlaštenju mislim da bi uvelike pomogli ne samo JLS-ima nego i gospodarstvu da se dalje kvalitetno razvija. Da bi formirali zonu, u nju morate dovesti cestu, kanalizaciju, vodovod, struju. Morate uložiti desetke milijuna kuna – zaključio je Jenkač.