Jenkač u Saboru predložio da mogućnost upisa u zemljišne knjige imaju i jedinice lokalne samouprave

vv | 15.10.2022. u 18:56h | Objavljeno u Aktualno

Jedna od tema sjednice Hrvatskoga sabora održane u petak bile su izmjene i dopune Zakona o zemljišnim knjigama, a u raspravu se uključio i saborski zastupnik iz Varaždinske županije, HDZ-ov Siniša Jenkač. U svom se izlaganju osvrnuo na izjave pojedinih zastupnika da sve više stranih investitora kupuje stanove, odnosno zemljišta u Republici Hrvatskoj.

- Našim ulaskom u Europsku uniju mi to jednostavno ne možemo spriječiti i kao što naši državljani mogu kupovati stanove i zemljišta i obavljati poslovne djelatnosti na području Europske unije, tako će to uskoro u punom zamahu moći činiti i ostali članovi Unije. Dapače, nije to ništa strašno, ako su ta sredstva legalna i u svakom slučaju treba pratiti tok novca – kazao je Jenkač. Spomenuvši investicije u poslovnom svijetu, zastupnik Jenkač istaknuo je da se Hrvatska u odnosu na EU baš i ne može pohvaliti.

- Kad je riječ o vanjskim investicijama i ulaganjima iz čitavog svijeta i EU, ona su u Hrvatskoj na razini od 1 posto, dok smo na razini Europske unije na razini od 3 posto. Mislim da smo još daleko ispod prosjeka Europske unije, što se tiče stranih investicija u Republiku Hrvatsku i da su one uvijek dobrodošle, naravno ako su kvalitetne – naglasio je. U nastavku, Jenkač se osvrnuo i na javne bilježnike kojima se izmjenama i dopunama Zakona daje značajna ovlast.

- Pogledamo li u prošlost, možemo zaključiti da su onog trena kada su javnim bilježnicima dane ovlasti da provode ostavinske rasprave te rasprave počele imati smisla. Naravno, u slučaju bilo kakvog problema nadležan je sud i to je normalno i zakonom definirano. Ali do prije tog slučaja kad su to provodili sudovi, imamo primjer gdje je ostavinsku raspravu 1997. godine proveo sud, a na upit lokalne samouprave oni su to poslali na Zemljišne knjige i na Katastar tek 2021. godine. Stoga se nameće zaključak da je sustav posložen i funkcionira od kada ostavinske rasprave provode javni bilježnici – kazao je Jenkač.

Podsjetio je da je čitava izmjena i dopuna Zakona o zemljišnim knjigama vezana uz zakon donijet prošle godine, a govori o višegodišnjem programu izmjere građevinskog zemljišta, kojem je HDZ dao apsolutnu potporu.

- Živimo u državi u kojoj su ljudi vlasnici zemljišta, ali o svom vlasništvu, nažalost ne brinu niti ga održavaju niti ga ne rješavaju gruntovno i katastarski, što je opet povezano s naslijeđem koje imamo unazad 50, 60 ili 70 godina. Iz tog razloga, država je odlučila, i to pohvaljujem, da će se sve zemljišne knjige, to jest katastarska izmjera građevinskog zemljišta provesti i ovo je jedan od zakona koji će ubrzati to provođenje – smatra zastupnik Jenkač. Inače, upis u zemljišne knjige moći će se provoditi elektronski, što Jenkač smatra dobrim, no sa saborske je govornice uputio i prijedlog. Naime, upis u zemljišne knjige će, prema dopunjenom i izmijenjenom zakonu, moći provoditi javni bilježnici i odvjetnici, a dosad je to bilo omogućeno i jedinicama lokalne samouprave koje se, naglasio je, bave kupovinom značajne količine zemljišta.

- Jedinice lokalne samouprave to su provodile same, papirnato, a provodili su to i naši građani, neki od njih zasebno, bez odvjetnika i javnih bilježnika. Dobro je da će u slučaju ako će to provoditi javni bilježnici, građani toga biti oslobođeni, a taksa za provođenje i upis u zemljišne knjige bit će nešto jeftinija. Za građane je to, ponavljam, dobro, ali što je s jedinicama lokalne i regionalne samouprave koje također provode upise i koje imaju i kadrove i znanja? Predlažem da se razmisli da se mogućnost podnošenja prijedloga za upis u zemljišne knjige proširi i na javne vlasti, odnosno jedinice lokalne i regionalne samouprave – poručio je Siniša Jenkač sa saborske govornice.