Jenkač: Što se tiče zaštite podataka i sigurnosti, Hrvatska može puno naučiti od Izraela

Varaždinske vijesti | 24.3.2023. u 16:15h | Objavljeno u Aktualno

Konačni prijedlog Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Države Izrael o suradnji u području javne sigurnosti bila je tema saborske sjednice u petak na kojoj je uime Kluba HDZ-a govorio saborski zastupnik Siniša Jenkač.

U svom izlaganju Jenkač je rekao kako je unapređenje i poboljšanje suradnje, u cilju jačanja prethodnog sporazuma iz 2010. godine, u interesu i Republike Hrvatske i Države Izrael.

- Što se tiče zaštite podataka i sigurnosti, Republika Hrvatska može puno naučiti od Države Izrael koja se nalazi u takvoj situaciji da sve što se tiče podataka, razmjene podataka i sigurnosti – mora imati na jednom visokom, ako ne i najvišem svjetskom nivou. Vjerujem da će suradnja biti nama na korist, pogotovo u zaštiti podataka što je danas jedna od važnijih tema – rekao je Jenkač aludirajući na sve veći broj aplikacija koje se u državnim upravama u svijetu zabranjuju zbog utjecaja na aspekt sigurnosti državne politike.

Jenkač smatra kako Republika Hrvatska u daljnjoj suradnji može puno naučiti od Države Izrael i to "ne samo u aspektu sigurnosti, već i u razmjeni tehnologija, znanja i iskustava o zaštiti okoliša te obradi poljoprivrednih zemljišta".

Spoznaje o razvoju tehnologija zaštite okoliša, obrade otpadnih voda, obrade tla i tehnologija navodnjavanja od obostrane su važnosti, objasnio je Jenkač, iz razloga što će i Republici Hrvatskoj uskoro biti potrebno navodnjavanje.

- Navodnjavanje će sigurno biti tema Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora. Do prije 10-15 godina najveći problem nam je bila odvodnja voda, ali zbog klimatskih promjena koje se dešavaju, sigurno ćemo imati problem navodnjavanja. Upravo ovim sporazumom te suradnjom s Državom Izrael možemo iskoristiti sve njihove spoznaje o toj temi - zaključio je Jenkač.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci