Jenkač: "Ovo je katastrofa, pa tko će se baviti poljoprivredom?" Foto: Grad Novi Marof

Jenkač: "Ovo je katastrofa, pa tko će se baviti poljoprivredom?"

VV | 18.3.2023. u 09:33h | Objavljeno u Aktualno

Nakon tematske sjednice Odbora za poljoprivredu koja se održala u Novom Marofu u četvrtak, saborski zastupnik Siniša Jenkač je na sjednici Odbora za poljoprivredu oštro kritizirao sadašnju studiju projekta određivanja područja s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima čija je izrada prethodila Pravilniku o određivanju područja s prirodnim i ostalim ograničenjima koji je trenutno u fazi javnog savjetovanja. Na sjednici su bili i i ministrica poljoprivrede Marija Vučković te državni tajnik Ljubomir Majdak.

- Područje Novog Marofa je područje s otežanim uvjetima za sve poljoprivrednike. Razlozi tome su nagibno i kiselo tlo, mali postotak humusa u tlu, eroziju tla, suša i elementarne nepogode. No unatoč tome, Novi Marof nije područje otežanih uvjeta. Svi ste čuli za Vidovečko zelje. Ista zemlja, općina do općine, sve je isto i sad su dvije općine - Petrijanec i Sračinec dobile otežane uvjete. Kad ste bili kod nas pogledali ste oko Novog Marofa vidjeli ste kilometre ravnice? Ne, brijeg na brijegu! Prema analizi koja je preda mnom, za područje Novog Marofa sve je lošije od lošijeg – izjavio je Jenkač.

Spomenuo je Jenkač kako svugdje, pa tako i u Novom Marofu, postoje brojne različite vrste tla te da poljoprivrednici nemaju samo jednu parcelu, već više njih te tako ponudio i rješenje Ministarstvu poljoprivrede.

- Ne koncentrirajte se na jedinice lokalne samouprave jer svako tlo na našem području je različito. Katastrofa je da se definira kakvo je tlo po jedinicama lokalnih samouprava. U Novom Marofu, a i u brojnim drugim regijama, sigurno imamo dvadesetak različitih vrsta tla. Ministarstvo ima sve podatke, koncentrirajte se na svaku parcelu posebno i prema tim podacima dajte poticaje – rekao je Jenkač i naglasio kako je sadašnja studija kojom se koriste – loša.

Jenkač je poručio državnom tajniku Majdaku kako bi bilo najbolje da se krene ispočetka jer Pravilnikom o određivanju područja s prirodnim i ostalim ograničenjima ne potiču ljude na bavljenje poljoprivredom.

- Dok vidim kako se poljoprivrednici na području Novog Marofa, ali i na području cijele treće izborne jedinice bore pronaći malo bolju zemlju pitam se "Pa zašto bi se oni više bavili poljoprivredom?”. Ovaj Pravilnik je njima poticaj da se prestanu baviti poljoprivredom. Povucite pravilnik koji je loš jer ćemo imati smanjenje obrade zemlje te samim time i manje poljoprivrednika – oštro je poručio Jenkač.

Ministrica poljoprivrede Vučković složila se s Jenkačem oko izmjene Pravilnika oko lokalnih samouprava te je rekla kako će predložiti promjenu i komisiji.

- Kompenzacije ćemo napraviti kako bi tim ljudima bilo lakše. Što se tiče starosti određenih podataka, to stoji – stavila sam u postupak plan izrade novih pedoloških karata – izjavila je Vučković.

 

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci