Jenkač o dopunama Zakona o OPG-ovima: Reguliranje uvjeta za osnivanje više OPG-ova na istoj adresi Foto: Siniša Jenkač/Sabor RH

Jenkač o dopunama Zakona o OPG-ovima: Reguliranje uvjeta za osnivanje više OPG-ova na istoj adresi

vv | 2.2.2023. u 18:22h | Objavljeno u Aktualno

Zastupnik Jenkač: Jedan od najvažnijih dijelova dopunjenog Zakona o OPG-ovima je reguliranje uvjeta za osnivanje dvaju ili više OPG-a

Zastupnici u Hrvatskome saboru raspravljaju o Zakonu o hrani te o nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, a u raspravu se uključio i zastupnik iz Varaždinske županije, HDZ-ov Siniša Jenkač.

Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu utvrđuju se uvjeti za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i s njom povezanih dopunskih djelatnosti koje se obavljaju na OPG-u kao organizacijskom obliku, kao i način i uvjeti za njihov upis, odgovornost, prava i obveze nositelja i članova te se utvrđuju nadležna tijela i nadzor u primjeni Zakona.

Prilika za poboljšanje 

Jenkač je zastupnike podsjetio kako je rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o OPG-ovima prilika da se postojeći Zakon doradi, odnosno poboljša.

- U prvom čitanju su mnoge kolege iz oporbe naglašavale sve ono što je i ugrađeno u završni prijedlog Zakona, a to je posebice dio koji se odnosi na reguliranje uvjeta za osnivanje dvaju ili više OPG-ova na istoj adresi i mislim da je to jedan od najvažnijih dijelova ovog zakona – kazao je Jenkač.

Na to ukazuje i podatak da je u Hrvatskoj trenutno više od 166.000 poljoprivrednika, a najzastupljenija, s više od 77 posto, su upravo obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

- Prvo tražimo da se takav zakon donese, da se u njega implementiraju određene stvari, a sada čujemo da Zakon o OPG-ovima ne valja! Mislim da samo donošenje tog zakona 2018. godine, pa i ove izmjene i dopune, omogućuju razvoj malih obiteljskih gospodarstava. Uvijek ima onih koji misle drugačije, ali mnogo toga što se ovim zakonom definiralo moći će se kvalitetnije primjenjivati na terenu – smatra Jenkač.

Važna uloga Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede

Veliku ulogu ne samo u osnivanju OPG-ova, već i u njihovom razvoju i napretku, ima Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, smatra Jenkač koji je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da su pojedini zastupnici ustvrdili da Uprava, donedavno Poljoprivredna savjetodavna služba, ne funkcionira.

- Kao primjer mogu navesti Varaždinsku županiju u kojoj ta služba itekako dobro funkcionira jer nijedan nositelj OPG-a bez pomoći Savjetodavne službe, osim onih koji su izrazito vješti, nije napravio niti jednu prijavu na povrat poticaja, kao ni ostale aktivnosti koje su provodili oko prijave zemljišta u ARKOD i slično – istaknuo je Jenkač.

- Ti ljudi komuniciraju i s članovima OPG-ova i koliko znam, odrađuju brojna predavanja na terenu. Nije, dakle, točno da je riječ o ljudima koji su zatvoreni u kancelarijama, o ljudima do kojih se ne može doći. Možda negdje drugdje, ali na sjeveru Hrvatske sigurno nije tako – naglasio je.

Jenkač je kazao i kako će u budućnosti Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede imati još više posla i još veću ulogu.

- Novim zakonom i novom metodologijom raspodjele pomoći i subvencija imat ćemo osnovnu subvenciju, koja će biti slična dosadašnjoj i dodatnu, možemo reći specifičnu subvenciju vezanu uz različitost poljoprivrednih proizvoda i kultura. Materija je široka i vjerujem da će u početku biti nekih nejasnoća te da će Uprava za podršku morati biti itekako uključena u sve te procese – zaključio je Jenkač.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci