Jednake mogućnosti za žene i muškarce na poslu, ključ napretka gospodarstva i rasta nataliteta Foto: Varaždinska županija

Jednake mogućnosti za žene i muškarce na poslu, ključ napretka gospodarstva i rasta nataliteta

VV | 20.10.2020. u 10:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U Varaždinu je 19. listopada. javno predstavljen projekt „Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce“ u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatske zajednice županija i tvrtke Spona Code. Ciljevi projekta sufinanciranog sredstvima Europske unije su smanjenje utjecaja stereotipa o muškim i ženskim ulogama na poslu, u obitelji i u društvu, te olakšavanje usklađivanja poslovnih i obiteljskih obveza za svakog pojedinca. U Hrvatskoj danas među nezaposlenima i dalje prednjače žene, nerijetko zbog majčinstva, što usporava napredak gospodarstva i smanjuje demografski potencijal. Nakon Varaždina javna događanja održat će se u Osijeku, Puli i Splitu.

Sudionike je uvodno pozdravila saborska zastupnica, ujedno i predstavnica Hrvatske zajednice županija partnerske organizacije na projektu, Natalija Martinčević.

- Formalno jesmo potpuno ravnopravne s muškarcima, no u stvarnosti je naše društvo još puno predrasuda. Kod nas očevi još uvijek nedovoljno koriste rodiljni i roditeljski dopust, njih svega 3 posto. Kao Županija provodimo cijeli niz projekta kako bismo olakšali ovaj balans: 96% djece nam pohađa jednosmjensku nastavu, prvi smo uveli besplatni, a sad sufinancirani prijevoz, osigurali besplatno pohađanje Centara izvrsnosti za djecu, potičemo širenje mreže dječjih vrtića, produženi boravak te promoviramo žensko poduzetništvo, a krenut ćemo s uvođenjem MAMFORCE standarda. Kod nas 65 posto rukovodećih radnih mjesta obavljaju žene i sigurno možemo poslužiti kao primjer drugim tijelima javne uprave te gradovima i općinama - istaknula je Martinčević.

Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, osvrnula se na dosadašnje rezultate i buduće planove Vlade u novom mandatu.

- Ovoj Vladi je usklađenje privatnog i poslovnog života među visokim prioritetima što potvrđuje i činjenica da smo u prošlom mandatu povećali roditeljske naknade za roditeljski dopust za više od 100%, s 2400,00 na 5600,00 kn, a namjera nam je do kraja ovog mandata podizanje tog iznosa na visinu plaće. Isto tako, važno je za ravnotežu privatnog i poslovnog života spomenuti APN-ove kredite, izgradnju i obnovu više od 500 vrtića te uvođenje produljenog rada u njih 96, program „Zaželi“ za zapošljavanje žena, kao i ovaj projekt kojim radimo na jednakim prilikama za žene i muškarce na poslu i u obitelji - rekla je Burić.

Predstavljene su i mogućnosti europskim sredstvima financiranog uključenja u MAMFORCE SOCIETY kroz audit – strateški alat kreiranja organizacijske kulture koja omogućuje usklađenje profesionalnih i obiteljskih obaveza te jednake mogućnosti razvoja karijera muškaraca i žena.

- Smanjene stope bolovanja, veće zadovoljstvo zaposlenih, porast produktivnosti i veći broj žena na rukovodećim pozicijama - rezultati su promjena koje smo kroz audit proveli u 33 organizacije. To su jasni pozitivni pomaci, apsolutno mjerljivi, koji potvrđuju da promišljamo u dobrom smjeru. Zahvaljujući projektu Re-kreiraj život i posao za žene i muškarce još 20 tvrtki će dobiti priliku poboljšati svoje politike i prakse, te posljedično, što je ključno, i produktivnost, a sve uz EU sufinanciranje - istaknula je Diana Kobas Dešković, direktorica tvrtke Spona code, koja vodi kompanije kroz promjenu poslovnog okruženja.

U isticanju važnosti ravnoteže privatnog i poslovnog života pridružila se i profesorica menadžmenta i upravljanja ljudskim potencijalima s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu dr.sc. Nina Pološki Vokić koja je istaknula da su za ravnotežu važni društvena i organizacijska podrška, ali i pojedinac svojim odgovornim odnosom prema poslu i privatnom vremenu.

Kakvo je stanje po pitanju harmonije između privatnog i poslovnog života u susjednoj nam Sloveniji otkrila je Petra Hartman iz Ekvilib Instituta koji se tim područjem uspješno bavi već od 2007. godine zahvaljujući čemu Slovenija ima 280 certificiranih organizacija u području ravnoteže privatnog i poslovnog života.