Jedna županija, jedna zona kretanja i jedna e-propusnica

| 6.4.2020. u 18:12h | Objavljeno u Aktualno

Dok se u drugim dijelovima naše zemlje uglavnom radi na tome da se građanima što više oteža ionako sputano kretanje - kao da im se baš bezrazložno šeće i vozi u ova vremena - iz Međimurja nešto sasvim drugo. Josip Grivec, načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije, uputio je Stožeru civilne zaštite RH, zamolbu da se uvaže posebnosti ove županije te da ona bude jedinstvena zona kretanja, odnosno eventualno da se podijeli u tri zone, koliko ima i policijskih postaja.

Kako ukazuje, Međimurje je najgušće naseljeni kraj u Hrvatskoj u kojem na 730 km2 živi 115.000 stanovnika u 25 općina i gradova.

- Na više od 30.000 domaćinstava, njih 20.000 bavi se nekim oblikom poljoprivredne proizvodnje. Od toga imamo 11.400 posjednika vinograda. Veliki broj stanovnika Međimurja koji obrađuju zemlju nemaju prebivalište na području iste općine. Također, u nekim općinama ne postoje institucije koje mogu zadovoljavati osnovne životne potrebe poput ljekarne, pošte ili banke. Grad Čakovec, kao sjedište županije na čijem području živi gotovo trećina stanovnika Međimurja, ima u svom sastavu naselja koja su odvojena od grada zasebnim općinama, ukazuje Grivec te ukazuje i na disciplinu stanovništva Međimurja u pridržavanju svih uputa nacionalnog i lokalnih stožera civilne zaštite, što potkrepljuje time da je Međimurje jedna od županija s najmanjim brojem zaraženih osoba virusom.