Je li varaždinska bolnica lažirala podatke o opasnim tvarima koje ima i zašto? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Je li varaždinska bolnica lažirala podatke o opasnim tvarima koje ima i zašto?

IHR/Varaždinske vijesti | 30.9.2020. u 10:07h | Objavljeno u Aktualno

- Varaždinska bolnica izgleda da je nepresušan izvor afera i nepravilnosti. Trenutno je u izradi procjena ugroženosti požara za Grad Varaždin, temeljni dokument iz kojeg proizlaze tehničke i organizacijske mjere koje se provode kako bi se opasnost od nastajanja i širenja požara svela na najmanju moguću mjeru. Među ostalim u tom dokumentu su gospodarski subjekti dužni navesti kojim opasnim tvarima barataju i u kojim količinama. Opća bolnica izgleda da lažira podatke, osjetili su potrebu izjasniti se samo o tekućem kisiku u količini od pet tona, a dužni su navesti sve opasne tvari. Ako se svaki štacun, trgovina s bojama, trgovački obrti prisiljavaju da moraju prijaviti vrstu i količinu opasnog otpada, onda je ludost da bolnica taji da ima 150.000 litara podzemnog skladištenog lož ulja, skrivaju da imaju acetilen, klor, nisu prijavili dušikov oksid koji je jako opasan oksidans i u slučaju požara izaziva strašnu eksploziju, a ne smije se gasiti vodom. Hoću reći ima puno opasnih stvari koje su izostale u toj procjeni. Vidjeli smo nedavno eksploziju u Libanonu. Sumnjam vam se igra s opasnim tvarima i da priželjkujete takvu katastrofu i stoga tražim reviziju procjene ugroženosti od požara, da se bolnica točno i precizno izjasni o tvarima i količinama i da se utvrdi tko je kriv za lažne podatke koji su navedeni u nacrtu ugroženosti od požara – rekao je nezavisni vijećnik Mladen Rogina na današnjoj sjednici Županijske skupštine koja se održava u varaždinskoj Areni.

Rogina je ustvrdio kako je sve to možda promaklo nadležnim inspektorima jer su privremeno regrutirani u inspektore civilne zaštite i mjere razmak po svadbama i udaljenost između mladenca i mladenaca.

Varaždinski župan je ustvrdio kako je nedvojbeno riječ o području od posebnog značaja u objektima i kompleksima kakva je bolnica.

- Odmah ćemo ispitati o čemu je riječ. Vidio sam izvještaj jer mi ga je prezentirao Rogina i doista, tamo su navedena samo goriva, a ne i druge vrste opasnih i zapaljivih tvari. Morat ćemo korigirati cijelu tu priču i utvrditi što je tome razlog – rekao je varaždinski župan.

Označeno u