Je li građanska inicijativa "Varaždinsko smeće" nova oporba u Varaždinu?

MGA/VV | 9.12.2019. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Iako u Varaždinu ne manjka sučeljavanja pa i sukobljavanja između oporbenih stranaka, posebice SDP-a i vladajuće koalicije, odnosno izvršne gradske vlasti, ipak se u zadnje vrijeme, opravdano ili ne, stvara dojam da glavna opozicija polako postaju vodeći ljudi okupljeni oko Facebook grupe “Varaždinsko smeće”, odnosno udruge “Varaždin bez smeća”, od kojih neki najavljuju i izlazak na izbore.

Iako su počeli s dvojbama oko zbrinjavanja komunalnog otpada, okupljeni oko FB grupe “Varaždinsko smeće” svoju su agendu s vremenom proširili i na druga područja. Nastala kao revolt građana, posebice onih u samačkih domaćinstvima, zbog poskupljenja usluge odvoza kućnog otpada, grupa je tijekom proteklih godinu i pol dana proširivala spektar građanskog aktivizma organizirajući prosvjede protiv gradske vlasti te putem letaka, plakata i društvenih mreža otvara pitanja o kojima se zatim redovito govori i na sjednicama Gradskog vijeća.

U zadnje vrijeme bave se najviše varaždinskim veleposjednicima nekretnina (osobito nekima) te najavljenom zaduživanju Grada izdavanjem municipalnih obveznica. Pritom otvoreno traže ostavku gradonačelnika Ivana Čehoka ističući da je preočito kako je njegova funkcija opterećena sukobom interesa, i to prvenstveno jer je na čelu Grada koji je oštećena strana u nekoliko sudskih postupaka u kojima je Čehok ujedno optuženik.

Pitanjem je li prvi čovjek Grada Varaždina u sukobu interesa nedavno se bavila i emisija Potraga RTL-a. Iako ga je postavio i SDP pa čak i Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a, koji je koalicijski partner Čehokove liste, kao sugovornici i oponenti gradskoj vlasti u emisiji su se pojavili samo istaknutiji članovi FB grupe “Varaždinsko smeće”. Time se, slučajno ili ne, samo njima dalo na važnosti, koju je dodatno naglasio gradonačelnik, “počastivši” govornike u emisiji ne baš ugodnim epitetima, a dan kasnije ukazivanjem na tužbe protiv njih za klevetu.

Detalji tužbe za klevetu, koju je spomenuo Čehok na FB, zasada nisu poznati, ali je odnedavno javno poznato da je Hrvoje Petrić, kao jedan od odvjetnika kojeg su bivše gradske vlasti angažirale u sudskim postupcima protiv Čehoka, podigao tužbu za klevetu protiv gradonačelnika.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci