JAVILI STE NAM Iz stana u Z. i Frankopana mjesecima curi voda, a nitko ništa ne poduzima?! Foto: Krešimir Đurić

JAVILI STE NAM Iz stana u Z. i Frankopana mjesecima curi voda, a nitko ništa ne poduzima?!

| 3.12.2017. u 18:35h | Objavljeno u Aktualno

- U zgradi na adresi Zrinskih i Frankopana 14 imamo strašnu situaciju. Iz stana u prizemlju već mjesecima curi voda, a nitko ništa ne poduzima. Voda je poplavila podrum, ali načela je i zidove iznad koji su počeli pucati. Pa što će biti kada dođe zima, svi ćemo se smrznuti - u očaju nam je ispričala naša umirovljena čitateljica i stanarka navedene zgrade Dorica Slunjski (82), dodavši kako su zidovi podruma prekriveni opasnom plijesni...

I sami smo izašli na teren i na licu mjesta se uvjerili kako je situacija i više nego alarmantna, o čemu najbolje svjedoče fotografije.

Gospođa nam je rekla da zbog ove situacije već neko vrijeme hoda od službe do službe, no svugdje joj govore kako nisu nadležni za taj problem. U policiji su je tako uputili na Komunalno redarstvo Grada Varaždina, a u Gradu Varaždinu kažu kako je slučaj isključivo u nadležnosti suvlasnika zgrade i upravitelja, odnosno tvrtke ZTB Stan.

DSC 3005

Umirovljenica pak kaže da su u zgradi sve mahom stariji stanari, a trenutno ni nemaju predstavnika stanara, koji bi komunicirao s upraviteljem zgrade. Tako je gospođa Slunjski, iako u poznim godinama, po hladnoći sama otišla do upravitelja zgrade i prijavila situaciju, a iz tvrtke su u utorak 21. studenog obavili pregled prijavljenog događaja.

- Ustanovljeno da se radi o oštećenjima, koja su posljedica kvara na instalacijama stanskog dijela iznad zajedničke prostorije. Vlasniku stana je poslano upozorenje da je dužan kvar na instalacijama u svom stanu hitno otkloniti te nakon toga popraviti svu nastalu štetu, poručili su iz ZTB-a.

Napominju da su obaveze upravitelja u ovom ili sličnom događaju da utvrdi radi li se o kvaru na zajedničkim instalacijama ili u stanu, što je u ovom slučaju upravitelj napravio.

- Upravitelj zgrade nema ovlasti postupati u prostorima koji su u privatnom vlasništvu - naglašavaju u ZTB-u, što daje naslutiti kako će problem i dalje ostati neriješen, ako stanar kojem je poslano upozorenje brzo ne reagira. Očajna gospođa Slunjski se pita, hoće li se u tom vremenu, dok se ne pokrene onaj tko je odgovoran za problem - njihova imovina biti nepovratno uništena?

Grad Varaždin: Upravitelj mora otkloniti kvar

S upitom, što učiniti u konkretnoj situaciji obratili smo se i Gradu Varaždinu. Kako su nam odgovorili, predstavnik suvlasnika treba prijaviti kvar na zajedničkim dijelovima zgrade upravitelju i upravitelj mora hitno reagirati i otkloniti kvar ukoliko se radi o kvarovima hitne naravi.

DSC 3012

- Naime, ako upravitelj hitno ne otkloni kvar, a upozoren je, suvlasnici stanova u zgradi mogu ga tužiti zbog nastale štete koja je pričinjena na njihovim stvarima. Za napomenuti je da svaka zgrada kod upravitelja zgrade ima otvoren svoj poseban žiro-račun ili podračun na kojeg se polažu sredstva od zajedničke pričuve te se iz tih sredstava vrše popravci na zajedničkim dijelovima zgrade. Nadalje, iz upita je vidljivo da zgrada nema izabranog predstavnika suvlasnika stambene zgrade. Predla- že se suvlasnicima da pod hitno izaberu predstavnika, jer na ovakav način neće riješiti navedeni problem. Drugi izlaz je da suvlasnici promijene upravitelja te da prikupljena financijska sredstva na računu prebace na drugog upravitelja - pojasnili su u u Upravnom odjelu za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina.