JASAN STAV Nova slovenska predsjednica podržava ulazak Hrvatske u Schengen Foto: Nataša Pirc Musar/Twitter

JASAN STAV Nova slovenska predsjednica podržava ulazak Hrvatske u Schengen

vv | 15.11.2022. u 10:33h | Objavljeno u Aktualno

Prva predsjednica u povijesti Slovenije Nataša Pirc Musar, koja je na izborima u nedjelju porazila Anžu Logara, podržava ulazak Hrvatske u Schengen. Podržava i provedbu odluke arbitražnog suda o granici, koju oni smatraju valjanom, a Hrvatska kontaminiranom.

"Dat ću sve od sebe da uistinu budem predsjednica svih, da se borim za temeljna ljudska prava, ustavna prava i demokraciju. Dat ću sve od sebe da se ujedinimo u politici oko strateških pitanja", najavila je.

>>Slovenija dobila prvu predsjednicu - Natašu Pirc Musar

Iako je prvotno htjela posjetiti Njemačku kao najvećeg trgovinskog partnera Slovenije i zbog toga što iznimno poštuje predsjednika, prvo putovanje u inozemstvo planira po zemljama zapadnog Balkana, na što su je navela posljednja događanja u ovom dijelu Europe. Kako je istaknula, Slovenija je zemlja koja je regiji prozor i vrata u Europsku uniju.

"Naravno, ne zaboravljam Hrvatsku, ali ona je malo previše involvirana u ono što se događa u BiH, gdje će se strasti morati malo smiriti. Ali najviše me brine odnos Srbije i Kosova, tako da će ova turneja vrlo vjerojatno biti moje prvo putovanje," rekla je nova predsjednica, prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.