Mladen Jakopović: Turizam u Varaždinskoj županiji je na vrlo niskim granama Foto: Krešimir Đurić

Mladen Jakopović: Turizam u Varaždinskoj županiji je na vrlo niskim granama

| 15.1.2018. u 13:32h | Objavljeno u Aktualno

Ojačati Komoru, povući više sredstava za pojedine specifičnosti te okupiti poljoprivredne proizvođače da bi bili jači i da bi se ojačali sektori radi pregovora u Europskoj uniji, glavni su ciljevi Mladena Jakopovića (44), novog predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore, ali odnedavno i županijskog pročelnika u Upravnom odjelu za gospodarstvo, financije i europske poslove.
Agencije nanovo „posložiti“

Ovaj vlasnik OPG-a pod nazivom “Kuća magične trave” u Paki, koja se ubraja u jednog od najvećih proizvođača ekološke kozmetike u nas, kaže da je na mjesto županijskog pročelnika za gospodarstvo došao kada su se već stvari zahuktale, odnosno „direktno u žrvanj“, dok su se već svi odjeli posložili, a jedino je još upitan bio odjel gospodarstva.

- Varaždinska je županija prije svega lider na području gospodarstva u našoj zemlji i tako mora ostati. Stoga će novi upravni odjel sigurno raditi u tom smjeru da bi rezultati bili još bolji. Cilj nam je jačati strategiju gospodarstva te pomoći gospodarstvenicima u onom segmentu gdje to Upravni odjel za gospodarstvo može. U svakom slučaju, cilj će nam biti koordinacija s Ministarstvima i po drugoj strani prema EU fondovima.

Pojačat ćemo naše agencije, odnosno nanovo „posložiti“ da djeluju više tržišno nego do sada. Kroz primarne županijske agencije cilj nam je olakšati pristup do fondova svim malim poduzetnicima, onima koji tek počinju i koji imaju ideju, a ne znaju kako dalje, najavljuje Jakopović, dodajući da su pravilnici još uvijek u izradi, što je dobro jer još uvijek mogu utjecati na njihov konačan izgled.

Kao primjer što znači dobra suradnja s ministarstvima, Jakopović ukazuje da se poduzetnicima može pomoći kod dobivanja jamstava.

- Oni, koji su nelikvidni, početnici, koji nemaju vlastita sredstva, i ne mogu se kreditno zadužiti, njih možemo potaknuti do 85 posto garancije. Nije problem veliki tvrtkama, koje znaju procedure, šprance, ali početnicima, koji žele i imaju volje, ali nemaju toliko znanja u poslovnom smislu, no imaju znanja možemo na takav način pomoći i sigurno hoćemo. To su nam ujedno glavni planovi – objašnjava Jakopović.

Na čemu će još raditi i zašto smatra da je turizam na niskim granama čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti