Jakopović na sastanku poljoprivrednika COPA-COGECA organizacije o jačanju ruralnih područja

MGA/VV | 16.9.2019. u 19:56h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i pročelnik za gospodarstvo Varaždinske županije Mladen Jakopović sudjelovao je 12. i 13. rujna 2019. godine na Skupštini Copa-Cogeca organizacije u Bruxellesu.

Skupština je bila dinamična s obzirom na trenutnu situaciju u poljoprivrednom sektoru. Jakopović je poveo raspravu o jačanju ruralnih područja kroz financijska sredstva koja bi trebala biti za demografiju.

Najvažnija rasprava vodila se s novim predsjednikom Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta Norbertom Linsom koji je na sastanku najavio da će ići saslušanja za novog povjerenika Europske komisije i izbor, a u studenom će biti moguće započeti s ozbiljnim radom.

U Europskom parlament postoje neke osnovne opcije oko kojih se slažu, ali s obzirom na 65 % novih zastupnika, potrebno je osigurati određeno vrijeme kako bi zastupnici mogli sve pregledati. Kazao je kako su svjesni da Komisija vodi veliku ulogu u tome, a da poljoprivrednici moraju planirati svoju proizvodnju i te se
odluke moraju donositi u skladu s tim. Najviše rasprava vodilo se oko izjednačenja, ograničenja i okolišnih mjera, čak se raspravljalo o mogućnosti razdvajanja budžeta za male i za velike. Predsjednik odbora svjestan je kako je nemoguće tražiti od poljoprivrednika ambicioznije aktivnosti vezano za okoliš s manjim budžetom.

Označeno u