Jagićev park uz Cesarčevu ulicu dobiva novi drvored mladih lipa uz uređenu šetnicu i novu biciklističku stazu

MGA | 14.10.2022. u 12:45h | Objavljeno u Aktualno

U Šetalištu Vatroslav Jagić danas je predstavljen projekt revitalizacija drvoreda te uređenje nogostupa i biciklističke staze uz Cesarčevu ulicu, na južnom obodu glavnog varaždinskog parka.

S obzirom na starost i narušeno zdravstveno stanje starog drvoreda, koje predstavlja opasnost za pješake i vozila, u Gradu se već godinama planira uređenje tog dijela Jagićeva parka. Nakon prezentacije slijedi postupak javne nabave te bi krajem ove i početkom nove godine trebali biti obavljeni radovi u sklopu kojih će se ukloniti cijeli postojeći drvored i posaditi mlada stabla lipa visine šest metara. Nakon toga kompletno će se urediti gornja i donja staza uz drvored, s tim da će se urediti i staze za bicikliste. Ukupna vrijednost radova iznosi oko 600.000 kuna.

Vlado Podbrežnički, pročelnik gradskog Odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo Grada Varaždina napomenuo je da se još 2004. godine utvrdilo da su neka stabla u drvoredu u Cesarčevoj ulici u lošem stanju.

- Uspjeli smo ih do danas održati. Bilo je i slučajeva rušenja grana, ali na sreću bez ozljeda i bez materijalne štete. Napravljeni su svi projekti i nadamo se da će park nakon ovih radova biti još ljepši - rekao je Podbrežnički, a Krešimir Sever, voditelj Odsjeka za komunalno, prometno i poljoprivredno redarstvo pojasnio je detalje projekta.

- Već su ranija ispitivanja pokazala da je narušen vitalitet stabala. Lipe su dugovječne ali su ovdje izložene prometu i drugim utjecajima što je dovelo do skraćivanja njihova životnog vijeka. Zadnja zdravstena analiza iz rujna prošle godine pokazala je da su stabla za uklanjanje i to iz sigurnosnog aspekta, jer im je narušena statika, i da područje nije sigurno za prolaznike. Također su podložna bolestima i truljenju, što se ne vidi uvijek izvana - kaže Sever dodajući da se do kraja godine planira obaviti postupak javna nabave tako da bi radovi trebali biti izvedeni početkom nove godine i to u roku od dva do tri tjedna. U tom bi vremenu u ulici bila uvedena privremena regulacija prometa.

Od 17 stabala, s obje strane šetnice, ispitivanje je pokazalo da njih 16 treba ukloniti, a jedno će stablo ostaviti. Ima i nekoliko stabala koja su dobra, ali će se ona preseliti na drugu lokaciju kako bi sadnjom novih lipa dobili istovrsni novi drvored iste vizure. Radovi se planiraju obaviti u dijelu godine koji su optimalni za sadnju novog drveća, a direktorica Parkova Jelena Sekelj, direktorica Parkova kaže da će se na mjestu starog drvereda posaditi nove lipe visine šest metara koje mogu narasti i do 25 metara.

- Time će park zadržati svoju prepoznatljivu vizuru - ističe Sekelj dodajući kako širom grada sade i druga drveća te je prijavljen projekt za sadnju 300-njak novih stabala u gradu tako da se sustavno radi na ozelenjivanju. Martina Cesar Kelemen, viši stručni savjetnik za izgradnju i održavanje objekata i komunalne infrastrukture opisala je da će se nakon uklanjanja starih stabala i korijenja urediti gornja pješačka staza uz drvored, prema cesti, kao i šetnica između parka i drvoreda.

- Na šetnici duljine 174 metrar i širine tri metara uredit će se pješačka i biciklistička staza koja će biti poveznica za bicikliste od Anine ulice do Kapucinskog trga i od Stepinčeve do Šenoine ulice. Time će biti zaokružena biciklistička staza od Kolodvora prema Šeoninoj i Kapucinskom trgu - opisala je ona.

Ravnateljica II. osnovne škole Sanja Posavec naglasila je da pozdravlja obnovu drvoreda i uređenje šetnice s obzirom na veliki broj djece koja tuda prolaze te da su im na prvome mjestu zaštita i sigurnost djece.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci