Jagićev park uz Cesarčevu ulicu dobiva novi drvored mladih lipa uz uređenu šetnicu i novu biciklističku stazu

MGA | 14.10.2022. u 12:45h | Objavljeno u Aktualno

U Šetalištu Vatroslav Jagić danas je predstavljen projekt revitalizacija drvoreda te uređenje nogostupa i biciklističke staze uz Cesarčevu ulicu, na južnom obodu glavnog varaždinskog parka.

S obzirom na starost i narušeno zdravstveno stanje starog drvoreda, koje predstavlja opasnost za pješake i vozila, u Gradu se već godinama planira uređenje tog dijela Jagićeva parka. Nakon prezentacije slijedi postupak javne nabave te bi krajem ove i početkom nove godine trebali biti obavljeni radovi u sklopu kojih će se ukloniti cijeli postojeći drvored i posaditi mlada stabla lipa visine šest metara. Nakon toga kompletno će se urediti gornja i donja staza uz drvored, s tim da će se urediti i staze za bicikliste. Ukupna vrijednost radova iznosi oko 600.000 kuna.

Vlado Podbrežnički, pročelnik gradskog Odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo Grada Varaždina napomenuo je da se još 2004. godine utvrdilo da su neka stabla u drvoredu u Cesarčevoj ulici u lošem stanju.

- Uspjeli smo ih do danas održati. Bilo je i slučajeva rušenja grana, ali na sreću bez ozljeda i bez materijalne štete. Napravljeni su svi projekti i nadamo se da će park nakon ovih radova biti još ljepši - rekao je Podbrežnički, a Krešimir Sever, voditelj Odsjeka za komunalno, prometno i poljoprivredno redarstvo pojasnio je detalje projekta.

- Već su ranija ispitivanja pokazala da je narušen vitalitet stabala. Lipe su dugovječne ali su ovdje izložene prometu i drugim utjecajima što je dovelo do skraćivanja njihova životnog vijeka. Zadnja zdravstena analiza iz rujna prošle godine pokazala je da su stabla za uklanjanje i to iz sigurnosnog aspekta, jer im je narušena statika, i da područje nije sigurno za prolaznike. Također su podložna bolestima i truljenju, što se ne vidi uvijek izvana - kaže Sever dodajući da se do kraja godine planira obaviti postupak javna nabave tako da bi radovi trebali biti izvedeni početkom nove godine i to u roku od dva do tri tjedna. U tom bi vremenu u ulici bila uvedena privremena regulacija prometa.

Od 17 stabala, s obje strane šetnice, ispitivanje je pokazalo da njih 16 treba ukloniti, a jedno će stablo ostaviti. Ima i nekoliko stabala koja su dobra, ali će se ona preseliti na drugu lokaciju kako bi sadnjom novih lipa dobili istovrsni novi drvored iste vizure. Radovi se planiraju obaviti u dijelu godine koji su optimalni za sadnju novog drveća, a direktorica Parkova Jelena Sekelj, direktorica Parkova kaže da će se na mjestu starog drvereda posaditi nove lipe visine šest metara koje mogu narasti i do 25 metara.

- Time će park zadržati svoju prepoznatljivu vizuru - ističe Sekelj dodajući kako širom grada sade i druga drveća te je prijavljen projekt za sadnju 300-njak novih stabala u gradu tako da se sustavno radi na ozelenjivanju. Martina Cesar Kelemen, viši stručni savjetnik za izgradnju i održavanje objekata i komunalne infrastrukture opisala je da će se nakon uklanjanja starih stabala i korijenja urediti gornja pješačka staza uz drvored, prema cesti, kao i šetnica između parka i drvoreda.

- Na šetnici duljine 174 metrar i širine tri metara uredit će se pješačka i biciklistička staza koja će biti poveznica za bicikliste od Anine ulice do Kapucinskog trga i od Stepinčeve do Šenoine ulice. Time će biti zaokružena biciklistička staza od Kolodvora prema Šeoninoj i Kapucinskom trgu - opisala je ona.

Ravnateljica II. osnovne škole Sanja Posavec naglasila je da pozdravlja obnovu drvoreda i uređenje šetnice s obzirom na veliki broj djece koja tuda prolaze te da su im na prvome mjestu zaštita i sigurnost djece.