Jagić o eksploziji u V. Toplicama: Lako je biti general poslije bitke! Foto: Krešimir Đurić

Jagić o eksploziji u V. Toplicama: Lako je biti general poslije bitke!

| 9.11.2016. u 09:10h | Objavljeno u Aktualno

Premda su od strašne eksplozije u Varaždinskim Toplicama prošla već dva dana, još se uvijek utvrđuju motivi koji su 53-godišnjeg veterinara Mislava Begovića nagnali na taj postupak, ali i je li učinjeno sve što se moglo. I dok građani i dalje tvrde da je policija mogla spriječiti ovu tragediju budući da ih je o svojoj namjeri 53-godišnjak obavijestio 40-ak minuta prije same eksplozije, Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske poručuje da je "lako biti general poslije bitke".

- Policijski su službenici napravili posao najbolje kako su mogli. Svoj su život i ovoga puta stavili na kocku, baš kao što rade svakog dana i ne bježe od toga, jer da nisu to napravili tragedija bi bila još i veća - kaže predsjednik SPH.

Konkretan slučaj u Varaždinskim Toplicama je, dodaje, bio ponajprije za vatrogasce, no prvi su na mjesto događaja stigli policijski službenici iz Policijske postaje Novi Marof.

- Smatram da su i više nego profesionalno napravili svoj posao. Zatvorili su ventil i ulicu, no morate imati na umu da je u ovakvom slučaju dovoljno da se kvaka odškrine i izazove iskru koja dovodi do eksplozije. Policajci su reagirali na najbolji mogući način, zbog takve situacije nisu mogli ući unutra, no svoj su posao napravili najbolje što su mogli i ni u čemu nisu pogriješili. Bilo bi dobro da nije nitko nastradao jer i ovo je velika tragedija, no mislim da su policijski službenici svojim profesionalnim postupanjem spriječili tragediju još većih razmjera - navodi Jagić.

Građanima koji smatraju da u ovom slučaju policija nije promptno reagirala, poručuje pak da su i oni, kao građani RH, po zakonu dužni reagirati.

- Ako su vidjeli da nešto mogu napraviti prije nego je došla policija, mogli su nešto napraviti, umjesto da sada pametuju. Poslije je uvijek lako pametovati, lako je biti general poslije bitke. Mogli su sami zatvoriti ventile - ističe predsjednik SPH.

Možda su, dodaje, policijski službenici iz PP Novi Marof mogli i prije stići no ukazuje kako policijski službenici nisu dovoljno opremljeni, a niti ih nema dovoljno.

- Konkretno za PP Novi Marof, tamo tek jedna patrola ide okolo! Dobro je što su policijski službenici uopće stigli jer ih niti nema dovoljno. No, radimo najbolje što možemo i nije lijepo kada građani za nešto okrivljuju policiju, a policija nije kriva. Zašto građani umjesto policije ne krive suca koji je 53-godišnjaka dva puta pustio na slobodu? - pita se Jagić.

Označeno u