Izrada Lokalne strategije za izjednačavanje mogućnosti 18.962 osobe s invaliditetom

Varaždinske vijesti | 6.7.2018. u 15:55h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija dobit će Lokalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom, a izradit će ju Povjerenstvo za provedbu Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom Varaždinske županije.

Prva, konstituirajuća sjednica Povjerenstva održana je u Županijskoj palači u Varaždinu u četvrtak, 5. srpnja. Predsjednik Povjerenstva i koordinator za provedbu mjera Nacionalne strategije je Robert Vugrin, zamjenik župana.

- U Varaždinskoj županiji, prema podacima Hrvatskog registra za osobe s invaliditetom, žive 18.962 osobe s invaliditetom, te čine 10,8 posto ukupnog stanovništva županije. Najčešće vrste oštećenja su ona lokomotornog sustava te oštećenja drugih organa i organskih sustava. Cilj Nacionalne strategije je učiniti društvo što osjetljivijim i prilagođenijim za nužne promjene u korist izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom, odnosno stvoriti uvjete za njihovo aktivno uključivanje i ravnopravno sudjelovanje u društvu. Zadaća našeg Povjerenstva je, sukladno Nacionalnoj strategiji, izraditi lokalnu strategiju, a potom pratiti provedbu mjera – rekao je Vugrin.

Uz službenike Županije, članovi Povjerenstva su Ivan Vujec, predsjednik Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, Ruža Zlatar, predsjednica Udruge za osobe s invaliditetom Ludbreško sunce, Mirko Andrašek, predsjednik Zajednice udruga HVIDR-a Varaždinske županije, Renato Podbojec, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije, Marin Bosilj, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Sibila Krajnik, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Varaždin, Branka Šaško, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Regionalnog ureda Varaždin, i Dražen Koščak, ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin pri kojoj djeluje Zaštitna radionica.

- U Varaždinskoj županiji provodi se puno dobrih projekata i odskačemo od prosjeka Hrvatske kad su u pitanju osobe s invaliditetom. Međutim, najveći problemi su zapošljavanje te javni prijevoz, koji nije prilagođen njihovim potrebama. Imamo primjera da pojedine osobe ovisne o invalidskim kolicima nikada nisu bile u Varaždinu, a žive u okolici. Isto tako, jako je važno omogućiti im pristup svim javnim objektima, na čemu je zadnjih godina puno učinjeno. Dobar primjer za to je Županijska palača, koja je u potpunosti dostupna osobama s invaliditetom, ali u dosta objekata osobe u kolicima i dalje ne mogu ući – naveo je Ivan Vujec.

Branka Šaško je istaknula da su u Varaždinskoj županiji pozitivni trendovi kad je u pitanju zapošljavanje.

- U svibnju je zaposleno 20 osoba s invaliditetom, čime se broj evidentiranih nezaposlenih smanjio na 162 osobe. Zaposleni su u udrugama te na javnim radovima, čime će dobivati plaću barem šest mjeseci – navela je.

Na sjednici su svi članovi Povjerenstva dobili konkretne zadatke, što je prvi korak prema izradi Lokalne strategije. Povjerenstvo će, sukladno zaključku, od općina, gradova i ustanova od javnog interesa zatražiti da dostave podatke o tome koje su mjere, odnosno aktivnosti poduzeli u zadnje tri godine u provedbi mjera iz 16 područja Nacionalne strategije, a u cilju izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom. Pritom apeliraju na odgovorne osobe da im dostave tražene podatke kako bi se dobio što bolji uvid u trenutno stanje i mogle donijeti mjere za poboljšanje.

Označeno u