Izložba kao znak pijeteta prema varaždinskim braniteljima, osobito policajcima

| 23.11.2019. u 07:35h | Objavljeno u Aktualno

U dvorani PU varaždinske otvorena je u petak izložba ratnih fotografija Ivice Doleneca, umirovljenog varaždinskog fotoreportera, koji je kao dragovoljac, zajedno s prijateljem i kolegom mr. Ivicom Baksom, slikom i perom izvještavao s mnogih bojišnica i tako širio istinu o Domovinskom ratu.

-Ako se na zna što je istina, onda se ne može ni razlučiti ni što je dobro, a što zlo, što je pravedno, a što nepravedno. I na kraju tko je bio u pravu, a tko u krivu. Upravo vjerna fotografija oslobađa čovjeka dileme i prikazuje istinsko događanje. Snagom mudrosti i domoljublja, Hrvatska je časno pobijedila te postala slobodna i nezavisna, a njezina je sudbina u našim rukama. Hvala Bogu, dosanjali smo taj san, kojeg nažalost, mnogi narodi to još očekuju. Je li on onakav kakav smo priželjkivali ili je stvarnost dodala gorčinu, ostavljam svakome na prosudbu, rekao je Baksa na otvorenju izložbe, koju je ocijenio kao mali dio svjedočanstva o odlučnosti i nepokolebljivosti da se obranimo ne samo o agresije, nego i o posvemašne propasti i u ništenja, ali isto tako dragocjeno sjećanje na one koji su dali najvrednije u obrani domovine. 

Dolenec je kao dragovoljac, a zatim i profesionalni pripadnik Hrvatske vojske, snimio na stotine ratnih fotografija iz Vukovara i drugih bojišta, od kojih je 400-tinjak predao Hrvatskom dokumentacijsko-memorijalnom centru Domovinskog rata, dio je kod zadnjeg zapovjednika obrane Vukovara Branka Borkovića, a u dvorani varaždinske policije postavljeno je njih sedamdesetak. Na njima su uglavnom varaždinski policajci i drugi branitelji, tako da izložba vrijedan doprinos vrednovanju njihove uloge u stvaranju Domovine.

Izložbu je otvorio načelnik PU varaždinske Predrag Benčić, koji je najavio postavljanje spomen obilježja stradalim varaždinskim policajcima unutar varaždinske policije. Okupljene, među kojima su bili bivši branitelji i članovi njihovih obitelji, pozdravili su i general Željko Dvekar, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, predsjednik varaždinskoga Gradskog vijeća Damir Habijan i saborski zastupnik Anđelko Stričak, koji je i sam bio sudionik Domovinskog rata kao pripadnik SJP Rode.

Zahvalivši se svima koji su pomogli kod postava izložbe, a posebno načelniku PU varaždinske Predragu Benčiću i Centru Kovačić,  Dolenec je naglasio da je ona postavljena kao znak pijeteta prema varaždinskim braniteljima, osobito policajcima koji su prvi krenuli u  obranu domovine, posebice ranjenima i zarobljenima.

-Oni dobro znaju kako je bilo, ali i novi naraštaji trebaju znati da su varaždinski policajci držali važne pozicije na Sajmištu i drugim mjestima u Vukovaru, kao i drugim dijelovima zemlje. Ti su dečki dali mnogo za Hrvatsku, a neki i sve, i to mora biti vječno u mislima i generacija koje dolaze, naglasio je Dolenec, dodavši da treba više ukazivati na ogromnu ulogu i doprinos ovdašnjih ljudi u obrani domovine jer se  premalo zna kako je nakon varaždinskih dana rata obrambena snaga Hrvatske porasla šest puta.

Upravo zbog toga,  Dolenec je najavio fotomonografiju „Istina o domovinskom ratu“, a zatim se prisjetio događaja iz listopada 1991., neposredno pred okupaciju Vukovara od strane JNA i četnika. Tada je njegov kolega Baksa, vidjevši ranjenike, svojim osobnim vozilom otišao iz Vukovara po pomoć, kako se mislilo, u Osijek ili Vinkovce. No, vratio se nakon nekoliko dana iz Njemačke s rendgenom i drugim medicinskim stvarima,  zahvaljujući pomoći sestre koja tamo radi u klinici. Nakon toga je sanitet  HV-a napisao zahvalu varaždinskim policajcima i građanima tadašnje Općine Varaždin u zahvalnici koja mu je sinoć predana. 

Bilo bi dobro da takvo svjedočanstvo vremena, kao i ratne fotografije te druge dokumente koji govore o domovinskom ratu i posebice doprinosu varaždinskih policajaca,  može vidjeti i šira javnost. Za to bi trebao tek veći prostor, kojeg u Varaždinu nesumnjivo ima, samo je pitanje postoji li volja da se za to i iskoristi.