Izlaze li na ulicu ponovno pravosudni policajci?

| 6.11.2022. u 18:45h | Objavljeno u Aktualno

Koliko dugo možemo izdržati, raditi a da ne pogriješimo, paziti da ne ugrozimo svoje ili zdravlje osoba s kojima radimo? Koliko smo plaćeni i cijenjeni za svoj rad? Kakvi su uvjeti da uspješno i odgovorno budemo pravosudni policajci, državni službenici ili namještenici? Koliko će nas uopće ostati jer stariji su dočekali svoje starosne mirovine a mladih nema?

Pitaju se to u Sindikatu pravosudne policije Hrvatske, čije je čelništvo nezadovoljno povišicom od šest posto.

-Odgovore na neka od ovih postavljenih pitanja čekamo godinama. Čekamo, da konačno netko u Ministarstvu pravosuđa i uprave ili Upravi za Zatvorski sustav i probaciju prihvati realne činjenice da su zatvori i kaznionice pune zatvorenika, da je ogroman obim poslova, da nedostaje veliki broj pravosudnih policajaca, da su plaće mizerne i da se prestane štedjeti na pravosudnoj policiji, navode u SPPH-u, dodajući da „država financira, neposredno, djelovanje reprezentativnih sindikata, odnosno pogoduje se sindikatima potpisnicima Kolektivnog ugovora na način da će Vlada prisiljavati državne službenike i namještenike da moraju biti članovi jednog od dva reprezentativna sindikata državnih službi jer u protivnom neće imati pravo na dodatak na plaću, koji će se kroz Dodatak Kolektivnog ugovora regulirati, i to isključivo samo za potpisnike Kolektivnog ugovora“.

Jedino, kako naglašavaju, Sindikat pravosudne policije Hrvatske koristi svaku mogućnost kroz javno obraćanje da ukaže na probleme koje ima pravosudna policija.  

-Predsjedništvo Sindikata pravosudne policije Hrvatske, u cilju rješavanja trenutnih problema koje imaju naši članovi, pravosudni policajci i drugi, razmišlja o pokretanju industrijskih akcija, možda prvo ispred ustanova a onda i zajednički prosvjed na nekom većem prostoru. Provest ćemo i anketu među članovima. O zahtjevima SPPH na vrijeme ćemo izvijestiti članstvo, ministra pravosuđa i uprave, kao i javnost, navode.