Izgradnjom dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije u OB Varaždin do racionalizacije troškova poslovanja

Napisao/la: VV -
Izgradnjom dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije u OB Varaždin do racionalizacije troškova poslovanja Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Iako je kohezijska politika pridonijela poboljšanju kvalitete života građana stvaranjem radnih mjesta, ekonomskim rastom i održivim razvojem regija, postoji velika razlika u načinu na koji građani i dionici prepoznaju prisutnost i prednosti kohezijske politike u regijama diljem Europe. Cilj projekta Skupštine europskih regija (AER) Zajedno za koheziju (T4C) je povećati svijest europskih građana o kohezijskoj politici Europske unije. Zato je potpomagao i projekt izgradnje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije u Općoj bolnici Varaždin.

Projekt izgradnje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije koji se financira iz sredstava Europske unije predstavljen je u Varaždinu, 13. studenog 2018. - Uvodna konferencija „Dnevne bolnice i jednodnevne kirurške bolnice u Općoj bolnici Varaždin“ koju financira Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014-2020 Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ukupna vrijednost „Projekta izgradnje dnevne bolnice jednodnevne kirurgije u Općoj bolnici Varaždin“ iznosi 49.962.500 kuna, a projekt se financira putem Poziva na dostavu prijedloga projekata "Poboljšanje ekonomičnosti i pristupa dnevnim bolnicama i / ili dnevnim kirurgijama" referentni broj KK.08.1.2.03, a u potpunosti je financirana od strane EU. Razdoblje provedbe projekta je od 6. rujna 2016. do kraja 2021. godine.

Opća bolnica Varaždin svrstana je u županijsku bolnicu regionalnog značaja koja ugovara s HZZO-om 70 postelja/stolica u dnevnoj bolnici i jednodnevnoj kirurgiji. Realizacijom ovog projekta će doći do reorganizacije bolničkog sustava u OB Varaždin i do rješavanja problema na najnižoj mogućoj organizacijskoj jedinici što će dovesti do učinkovitije i kvalitetnije skrbi bolničkih pacijenata, i to tako da se izgradi nova zgrada dnevnih bolnica u kojoj će se smjestiti dnevne bolnice interne medicine, kirurgije, urologije, otorinolaringologije, oftalmologije te jednodnevna opća kirurgija.

Nadalje, povećat će se opseg rada kroz dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju, smanjiti liste čekanja kao i racionalizirati troškovi poslovanja same bolnice. Projektom izgradnje i opremanja dnevnih bolnica interne medicine, kirurgije, urologije, otorinolaringologije, oftalmologije te jednodnevne Opće kirurgije u OB Varaždin doprinijet će se povećanju isplativosti i održivosti zdravstvenog sustava u sjeverozapadnoj Hrvatskoj s ciljem smanjenja broja prijema na akutne bolničke odjele za najmanje 10 %.

Ovim projektom osigurat će se podizanje kvalitetne zdravstvene njege i skrbi pacijenata te liječenje najsuvremenijim metodama što će utjecati na smanjenje listi čekanja i broja dana hospitalizacije. Dnevna bolnica/jednodnevna kirurgija nalazit će se u jedinstvenom objektu zajedno s objedinjenim hitnim bolničkim prijemom.

Više o projektu možete pronaći OVDJE.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.