Izgradnjom dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije u OB Varaždin do racionalizacije troškova poslovanja Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Izgradnjom dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije u OB Varaždin do racionalizacije troškova poslovanja

VV | 22.6.2020. u 09:55h | Objavljeno u Aktualno

Iako je kohezijska politika pridonijela poboljšanju kvalitete života građana stvaranjem radnih mjesta, ekonomskim rastom i održivim razvojem regija, postoji velika razlika u načinu na koji građani i dionici prepoznaju prisutnost i prednosti kohezijske politike u regijama diljem Europe. Cilj projekta Skupštine europskih regija (AER) Zajedno za koheziju (T4C) je povećati svijest europskih građana o kohezijskoj politici Europske unije. Zato je potpomagao i projekt izgradnje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije u Općoj bolnici Varaždin.

Projekt izgradnje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije koji se financira iz sredstava Europske unije predstavljen je u Varaždinu, 13. studenog 2018. - Uvodna konferencija „Dnevne bolnice i jednodnevne kirurške bolnice u Općoj bolnici Varaždin“ koju financira Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014-2020 Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ukupna vrijednost „Projekta izgradnje dnevne bolnice jednodnevne kirurgije u Općoj bolnici Varaždin“ iznosi 49.962.500 kuna, a projekt se financira putem Poziva na dostavu prijedloga projekata "Poboljšanje ekonomičnosti i pristupa dnevnim bolnicama i / ili dnevnim kirurgijama" referentni broj KK.08.1.2.03, a u potpunosti je financirana od strane EU. Razdoblje provedbe projekta je od 6. rujna 2016. do kraja 2021. godine.

Opća bolnica Varaždin svrstana je u županijsku bolnicu regionalnog značaja koja ugovara s HZZO-om 70 postelja/stolica u dnevnoj bolnici i jednodnevnoj kirurgiji. Realizacijom ovog projekta će doći do reorganizacije bolničkog sustava u OB Varaždin i do rješavanja problema na najnižoj mogućoj organizacijskoj jedinici što će dovesti do učinkovitije i kvalitetnije skrbi bolničkih pacijenata, i to tako da se izgradi nova zgrada dnevnih bolnica u kojoj će se smjestiti dnevne bolnice interne medicine, kirurgije, urologije, otorinolaringologije, oftalmologije te jednodnevna opća kirurgija.

Nadalje, povećat će se opseg rada kroz dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju, smanjiti liste čekanja kao i racionalizirati troškovi poslovanja same bolnice. Projektom izgradnje i opremanja dnevnih bolnica interne medicine, kirurgije, urologije, otorinolaringologije, oftalmologije te jednodnevne Opće kirurgije u OB Varaždin doprinijet će se povećanju isplativosti i održivosti zdravstvenog sustava u sjeverozapadnoj Hrvatskoj s ciljem smanjenja broja prijema na akutne bolničke odjele za najmanje 10 %.

Ovim projektom osigurat će se podizanje kvalitetne zdravstvene njege i skrbi pacijenata te liječenje najsuvremenijim metodama što će utjecati na smanjenje listi čekanja i broja dana hospitalizacije. Dnevna bolnica/jednodnevna kirurgija nalazit će se u jedinstvenom objektu zajedno s objedinjenim hitnim bolničkim prijemom.

Više o projektu možete pronaći OVDJE.