"Izglasavanjem prostornih planova, GUP-a i UPU-a stvaraju se bitni preduvjeti za bolji razvoj grada"

vv | 7.7.2022. u 14:09h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Gradska organizacija SDP-a Varaždin u četvrtak je održala konferenciju za medije na kojoj su se Neven Bosilj, Miroslav Marković i Lovro Lukavečki osvrnuli na teme predstojeće sjednice Gradskog vijeća.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj dotaknuo se teme predmetnih prostornih planova (PPUG i GUP) objasnivši kako je proces pokrenut u lipnju 2020. godine, a sve javne rasprave i sve ostalo je održano u ožujku 2021. godine.

- Sve inicijative i sve što je u ovom prostornom planu je pokrenuto još za vrijeme prethodnog gradonačelnika. Mi nismo mogli unutra mogli nešto bitno dodavati, ali smo mogli neke stvari za koje smo smatrali da su neprimjerene korigirati ili maknuti van. Tako neće biti mogućnosti izgradnje hotela na igralištu Srednjoškolac ili nebodera na mjestu vrtića u Koprivničkoj, ali se usvajanjem ovih dokumenata može krenuti u novi razvojni ciklus Varaždina.

20220707_0910141.jpg

Apeliramo na odgovornost svih vijećnika u prihvaćanju ovih dokumenata jer prostorni plan treba uskladiti s županijskim prostornim planom, da vojarna u Optujskoj dobije namjenu koju treba imati, da spojimo cestu od Hrašćice preko dravskog kanala i Drave za spoj kod Kuršanca. Što se tiče GUP-a, moramo pod hitno započeti s gradnjom državnog arhiva za što su osigurana sredstva. Kada se usvoji UPU povijesne jezgre, konačno može krenuti sanacija i davanje nove svrhe Vami na Kapucinskom trgu i oživljavanju centra grada - rekao je Bosilj.

Istaknuo je kako se u svom radu vodi isključivo interesima građana i javnog dobra, te se osvrnuo i na, kako je rekao zlonamjerne tvrdnje koje je iznio jedan od gradskih vijećnika, aludirajući na nedavni javni istup vijećnika Petrića zbog izgradnje zgrade južno od hotela Turist koja je prvobitno trebala imati čak 14 katova iako u planu piše P plus deset. Sada je to ispravljeno u skladu s planom u kojem bi se radilo o stepenastom načinu gradnje koji bitno ne narušuje prostor kao što se tvrdi - objasnio je Bosilj dodavši kako je uopće upitno hoće li je sada investitor graditi jer sva ta ograničenja dovode u pitanje isplativost investicije.

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković osvrnuo se na zahtjev bivšeg gradonačelnika da se sjednica Gradskog vijeća odgodi uz obrazloženje kako nije imao vremena proučiti sve materijale.

- Svi oni koji nas prozivaju za materijale i nedolaske na sjednicu moraju sami sebe pogledati u ogledalo i reći kada su oni davali materijale, kakvi su to bili potezi kada su materijali dolazili 48 sati prije sjednice dok smo mi smo došli do razumnih rokova da dajemo materijale deset do tjedan dana prije sjednice i mislimo da je to veliki pomak s obzirom na kompleksnost pripreme svih prijedloga koji dolaze na Gradsko vijeće. Sve što dolazi unutar tjedan dana više su iznimke nego pravilo zbog nekih objektivnih okolnosti. Poručujemo bivšem gradonačelniku i onima koji dolaze na sjednicu samo da bi kritizirali, a nisu u dosadašnjem radu ovog saziva Gradskog vijeća dali niti jedan konstruktivni prijedlog da bi koji puta mogli ostati do kraja sjednice, a ne da odu čim su nabacali svoje floskule u predstavi za javnost. Očito je lakše „točati“noge u moru umjesto biti na sjednici koja je jednom u 2-3 mjeseca i biti odgovoran, kao što smo mi bili odgovorni u oporbi - rekao je Marković.

20220707_0911331.jpg

Kako je objasnio gradski vijećnik i predsjednik kluba vijećnika SDP-a Lovro Lukavečki jedna od točaka sjednice bit će i donošenje Kodeksa ponašanja gradskih vijećnika.

- Mi kao Klub vijećnika SDP-a apsolutno podržavamo njegovo donošenje. Smatramo i nadamo se da će on doista doprinijeti transparentnijem ponašanju svih gradskih vijećnika, nepristranom i odgovornom ponašanju, ali isto tako i podizanju svijesti za potrebom kulturnog dijaloga između svih vijećnika. Svi vijećnici u Gradskom vijeću moraju shvatiti da je politika i Grad Varaždin iznad privatnih i uskih stranačkih interesa kao i iznad njihovih ega - rekao je Lukavečki te pozvao sve vijećnike da podrže takav Kodeks te da se i ga pridržavaju.