IZBORNA PROGNOZA Što (ne)će donijeti u Varaždinskoj županiji lokalni izbori čiji se prvi krug održava kroz dva tjedna? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

IZBORNA PROGNOZA Što (ne)će donijeti u Varaždinskoj županiji lokalni izbori čiji se prvi krug održava kroz dva tjedna?

Ivica Kruhoberec | 3.5.2021. u 16:31h | Objavljeno u Aktualno

Od jednog kandidata, kao što je slučaj u Općini Ljubešćica za načelnika, pa doosam, koliko je kandidata za varaždinskoga gradonačelnika, ukazuje na barem brojčanu različitost ponude koja će naći pred biračima 16. svibnja.

Sraz partnera

Druge nedjelje u svibnju, sukladno zakonu, svake četiri godine održava se prvi krug lokalnih izbora nakon kojeg će se znati sastavi općinskih i gradskih vijeća, odnosno županijske skupštine, kao i vjerojatno manji broj (grado)načelnika i župan, barem što se tiče Varaždinske županije u kojoj je drugi krug izgledan za većinu sredina, i to prvenstveno zbog broja kandidata.

Za varaždinskoga župana sedam je kandidata. Iako je čelnik Reformista Radimir Čačić favorit, ipak bi njegov izbor već u prvom krugu bio bi iznenađenje. Izglednije je da će se u drugom krugu sučeliti s Anđelkom Stričakom, čelnikom županijskog HDZ-a, budući da ta stranka ima najveći broj (grado)načelnika, dakle potporu birača.

Kao trenutni partneri na nacionalnoj i županijskoj razini, i Čačić i Stričak u prvi plan pred izbore ističu rezultate pa će se birači vjerojatno opredjeljivati po ideološkim preferencijama te - retorici. Iako upravo zbog potonje Čačić prima i kritike, oštri i odrješiti istupi pokazuju da oni uopće ne moraju biti nedostatak, već prednost kod većine birača. Zoran primjer za to je predsjednik RH Zoran Milanović.

Uspije li izboriti još jedan mandat župana, pa makar tijesno kao na prethodnim izborima, Čačiću bi sada moglo biti teže u Županijskoj skupštini, budući da se za skupštinare natječu kandidati sa čak devet lista, među kojima su i dvije nezavisne liste: Ivana Čehoka i Davora Patafte, koji su uspjeli okupiti šaroliko društvo, među kojima su i književnici!?

Velika bara i puno krokodila

Mogućnost drugog kruga izbora postoji i u svim gradovima u Varaždinskoj županiji, izuzev Novom Marofu, budući da Siniša Jenkač (HDZ) ima tek tri protukandidata: Luku Brezovca (Reformisti), Josipa Gazdeka (DP) i Mladena Smoljanca (SDP). Doduše, još manje, svega dva, Željka Bedekovića (Reformisti, SDP, HSU) i Mladena Belavića (nez.) ima Dragica Ratković (HSLS) u Varaždinskim Toplicama, koja ima i potporu HDZ-a, ali pitanje je hoće li - s obzirom na burna događanja - to biti dovoljno za pobjedu u prvom krugu, iako su u to uvjereni ona i koalicijski partner.

U Lepoglavi je bilo puno mirnije, ali da dugogodišnjem gradonačelniku Marijanu Škvariću (HNS-BUZ-HS SR) neće biti lako 16. svibnja govori to što ima pet protukandidata: Roberta Dukarića (HDZ, HSU), Vjerana Ježeka (Ref.), Hrvoja Kovača (SDP), Željka Šoštarića (HS-ZS) i Roberta Mačeka (nez.).

I dugogodišnji gradonačelnici Ivanca i Ludbrega Milorad Batinić, odnosno Dubravko Bilić, nalaze se pred izazovom. Ne samo zbog brojnosti protukandidata i njihove kvalitete, koliko zbog toga što na izbore po prvi put izlaze kao nezavisni kandidati, budući da su nedavno napustili svoje stranke, HNS i SDP, što nije zanemarivo jer dio birača u prvom redu gleda stranku, neovisno o kvaliteti njezinog kandidata.

I ove godine najmanje izvjesno, a to znači i najzanimljivije, bit će u Varaždinu, proračunski najjačem gradu. Velika bara i puno krokodila. Iako se najavljivalo deset kandidata za gradonačelnika, koliko ima lista za Gradsko vijeće, ipak ih je osam: Neven Bosilj (SDP). Ivan Čehok (NL), Zdravka Grđan (NL), Goran Habuš (HNS, BUZ, HSS SR), Dubravka Novak (BG), Davor Patafta (NL), Ronald Ređep (DP) i Alen Runac (HDZ, HLS, HSU). Kontroverzna presuda VS RH dala je Čehoku vjetar u leđa, ali među izazivačima ima uistinu onih, koji bi mu mogli pomrsiti račune…

U Ljubešćici za načelnika - jedan kandidat!

Zvuči nevjerojatno, ali je ipak istinito: za načelnika Općine Ljubešćica samo je jedan kandidat. Naravno, riječ je o dugogodišnjem načelniku Nenadu Horvatiću (HDZ), koji već sada može slaviti. HDZ očekuje najviše pobjeda već u prvom krugu, i to u još devet „svojih“ općina: Visokom, Martijancu, G. Knegincu, Sv. Iliji, Vidovcu, Bednji, G. Voći, Jalžabetu i Vinici, kao i u Beretincu i Brezničkom Humu gdje su kandidati koje podupiru.
Kao i u ovom općinama, i u ostalim veće šanse imaju sadašnji načelnici, iako ima i izuzetaka, među koje spada Općina Maruševec.

Označeno u