Izaslanstvo Varaždina na konferenciji „Gradovi za klimatsku neutralnost“

VV | 24.3.2023. u 10:13h | Objavljeno u Aktualno

Na međunarodnoj konferenciji „Gradovi za klimatsku neutralnost“ koja je od 22. do 24. ožujka 2023. održana u Ljubljani u organizaciji mreže CIVINET Slovenije, Hrvatske i Jugoistočne Europe sudjelovalo je i izaslanstvo Grada Varaždina. Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković i direktorica Parkova Jelena Sekelj, sudjelovali su na panel raspravi i radionicama o održivoj urbanoj mobilnosti kojima je ujedno obilježena o 10. obljetnica osnivanja mreže CIVINET. Na konferenciji kojoj su prisustvovalo 120 predstavnika gradova iz Slovenije i Hrvatske te  Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Albanije i Grčke razmijenjena su regionalna iskustva i dobre prakse urbane mobilnosti a dominirale su teme o razvoju biciklizma

Središnji dio konferencije službeno je otvorio Zoran Janković, gradonačelnik Grada Ljubljane i Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba koji trenutno obnaša funkciju grada koordinatora CIVINET-a. Mreža ovim trodnevnim događanjem obilježava 10. obljetnicu od osnivanja, što je u uvodnom obraćanju istaknula Lidija Pavić-Rogošić, direktorica ODRAZ-a. Prisutnima su se dodatno obratili Sibylle Strahl iz Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Europu - Energija, promet, zaštita klime (ORF ETC), Lilijana Madjar, ravnateljica Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije te Kosmas Anagnostopoluos, koordinator mreže CIVINET Grčka-Cipar koja je u studijskom posjetu Zagrebu i Ljubljani.

- Za Grad Varaždin važno je aktivno uključivanje u konferencije na kojima se razmjenjuju iskustva o urbanoj mobilnosti koja u konačnici pridonosi klimatskoj neutralnosti. Primjeri dobre prakse gradova u regiji te njihova iskustva u razvoju biciklizma i drugih vidova urbane mobilnosti vrlo su vrijedna jer takve nove trendove i rješenja nastojimo primjenjivati u Varaždinu. Pojam mobilnosti u urbanim sredinama se ubrzano mijenja i mi u Varaždinu želimo biti dio tog modernog shvaćanja mobilnosti. Nedavno je predstavljena revizija Plana održive mobilnosti Grada Varaždina. Nakon konstituiranja vijeća i usvajanja proračuna, raspisat ćemo natječaj za izradu novog SUMP-a 2.0 Plana održive urbane mobilnosti koji će uvažavati najnovija saznanja s tog područja – zaključio je izvještaj zamjenik gradonačelnika, Miroslav Marković.

civinet_markovic_3.jpg

CIVINET_MARKOVIC_2.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci