Izaslanstvo najbogatije korejske pokrajne u Varaždinu: zanima ih kultura i povijest, a ne kupanje i more Foto: Krešimir Đurić

Izaslanstvo najbogatije korejske pokrajne u Varaždinu: zanima ih kultura i povijest, a ne kupanje i more

IHR/Varaždinske vijesti | 29.5.2019. u 13:20h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Varaždinska županija i provincija Chungcheongnam-do iz Južne Koreje mogle bi surađivati u području turizma i kulture, ali i gospodarstva, obrazovanja i sporta. Najavljeno je to na današnjem radnom sastanku u Županijskoj palači. Brojnu korejsku delegaciju predvodio je predsjednik Skupštine Chungcheongnam-do Ryou Byong-kuk, najbogatije pokrajine u Južnoj Koreji s BDP-om od 56.000 američkih dolara po stanovniku te godišnjom stopom rasta od 12 posto. Regija je sjedište industrije poluvodiča, elektronike i automobilske industrije (Hyundai).

Predstavnicima korejske delegacije u Županijskog palači predstavljeni su potencijali u turizmu, posebno zdravstveni turizam, toplice i spa, po čemu je poznata Varaždinska županija, ali i ova korejska regija. Moguća područja suradnje su i u području gospodarstva, pa su danas u Županijskoj palači bila i Ksenija Jertec iz tvrtke Ducati komponenti iz Ludbrega koja se bavi istraživanjem i razvojem. Župan Radimir Čačić i predsjednik Skupštine Ryou Byong-kuk potpisali su dva pisma namjere: o suradnji u turizmu i sklapanju prijateljstva.

_ESC5973.JPG

- Imamo priliku i čast, a siguran sam i obostranu korist da surađujemo s tako velikim i uspješnim regijama. Hrvatsku godišnje posjećuje oko 500.000 turista iz Južne Koreje, koji su orijentirani na povijest i kulturu, a ne na kupanje i more. Dolaze u Zagreb, a Varaždinska županija je dio ponude sa svojim dvorcima te povijesnom i kulturnom baštinom. Posebno je važno da naglasimo prednosti zdravstvenog turizma, jer su naše Varaždinske Toplice najveće u Hrvatskoj te s posebnom nišom za ozljede kralježnice i rehabilitaciju. Korejska regija također ima toplice, pa su zainteresirani za razmjenu iskustava. Pred nama je uspostaviti kanale suradnje te dati ponudu – rekao je Čačić.

Predsjednik Skupštine Chungcheongnam-do Ryon Byong-kuk rekao je kako je upoznat s time da Varaždin ima zanimljivu povijest te je središte je kulturnih događanja.

- Koreanci koji su posjetili Hrvatsku stekli du jako pozitivan dojam o ljudima, posebno naglašavajući njihovu ljubaznost, a ljepote Hrvatske ne treba uopće spominjati. Ovdje smo da produbimo naše prijateljstvo i suradnju kako bimo mogli u budućnosti konkretno surađivati – rekao je Ryon Byong-kuk.

Ne pitanje je li moguća suradnja i u području gospodarstva i hoće li biti konkretnih investicija, predsjednik Skupštine Chungcheongnam-do je rekao da u ovom trenutku o tome još ne može govoriti.  

- Ako želimo, odmah možemo uspostaviti surdnju na području razmjene kulturnih baština, no što se tiče inveswticija, to je komplicirano stvar. Oko toga moramo jako puno razgovarati i razmijeniti informacije – rekao je Ryon Byong-kuk.  

Na radnom sastanku bila je savjetnica župana Natalija Martinčević, kao i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Denis Kovačić i njegov zamjenik Damir Mihalić.

Uz Varaždin, gosti iz Južne Koreje posjetit će Trakošćan.

_ESC5967.JPG

_ESC5993.JPG