Iz naše županije nijedan zahtjev za jamstvo za potpore u sektoru turizma i sporta?! Foto: Ilustracija/Pixabay

Iz naše županije nijedan zahtjev za jamstvo za potpore u sektoru turizma i sporta?!

IHR/Varaždinske vijesti | 4.8.2021. u 09:13h | Objavljeno u Aktualno

- S područja Varaždinske županije u HAMAG-BICRO-u do sada nije zaprimljen niti jedan zahtjev za jamstvo unutar programa dodjele potpora sektoru turizma i sporta - kažu u Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

Riječ je o programu prema kojem je osigurano 1,5 milijardi kuna državnih potpora sektoru turizma i sporta, koje se dodjeljuju kao državna jamstva za nove kredite za likvidnost koja će pokrivati i do 100 posto glavnice kredita. I dok se očekivalo kako će jamstva države pomoći da se poslovne banke odluče na kreditiranje tvrtki u turizmu, posebno onim sektorima koji su najpogođeniji pandemijom koronavirusa, čini se da to baš i nije tako.

- Od ukupno 121 zaprimljenih zahtjeva za jamstvo unutar programa dodjele potpora sektoru turizma i sporta, njih 22, odnosno 18 %, odnosi se na djelatnosti turističkih agencija. Jamstva u iznosu od 24.167.724 kuna izdana su svima koji su dostavili zahtjev te potom ugovor o kreditu i propisane instrumente osiguranja. Važno je za naglasiti kako HAMAG-BICRO u ovom programu ne provodi dvostruku obradu zahtjeva, već samo provjerava udovoljava li poduzetnik uvjetima programa. Poslovne banke i HBOR imaju diskrecijsko pravo ne odobriti kredit iz određenih razloga - pojašnjavaju u HAMAG-BICRO-u.

Napominju kako je rok provedbe programa 31. prosinac ove godine.