Iz varaždinske škole, nakon incidenta, isključen učenik koji je već otišao iz škole u Ivancu Foto: VV arhiva

Iz varaždinske škole, nakon incidenta, isključen učenik koji je već otišao iz škole u Ivancu

| 8.10.2018. u 14:25h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Elektrostrojarska škola je procijenila da joj nije potreban krizni tim, koji joj je ponudila ministrica, doznali smo u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, dan nakon što je prof. dr. Blaženka Divjak bila u Elektrostrojarskoj školi Varaždin. Tu je prošli četvrtak, naime, razgovarala s ravnateljem Igorom Kosom, kojem je predložila da u školu dođe tim za krizna stanja, sastavljen od psihologa, koji će razgovarati s profesorima i učenicima jer je đak drugog razreda u učionici - izudarao vjeroučitelja!? Prije toga bio je kod školskog psihologa zbog problema koji možda, kao i napad, nije počinio u prisebnom stanju...

Važnija prevencija i detekcija

Zbog ovog incidenta, kako je rekao ravnatelj, učenik je isključen iz Elektrostrojarske škole. Nju je upisao nakon što je zbog ocjena pao razred u ivanečkoj Srednjoj školi pa ne čudi što je ministrica ocijenila da je riječ je o vrlo kompleksnom problemu, koji se sastoji od nekoliko razina.

- Ovo o čemu mi sada govorimo je zapravo reakcija na problem. Puno važnije su prevencija i detekcija, ali i osiguravanje suradnje svih onih koji su odgovorni da sigurnost u školi bude zajamčena i učenicima i učiteljima, znači i Centri za socijalnu skrb i policija, ukoliko je to potrebno, ali prije svega dobra edukacija u školama, koja uključuje i roditelje, ukoliko imamo slučaj da treba intervenirati - ukazala je Divjak.

Najavivši da u sklopu eksperimentalnog programa započinju edukacije za mentore o temama nenasilnog rješavanja sukoba, napomenula je da takve programe treba stalno prilagođavati novim situacijama, kao i da se prevencijom može riješiti puno više nego ovakvim reakcijama kad se dogodi incident.

Vrlo rijetko samo tako “eksplodira”

S druge strane, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem upozorila je da ovakvi incidenti nisu rijetkost.

- Problem je najprisutniji krajem školske godine, kad su najčešći pritisci roditelja na učitelje, a ovakvi pojedinačni slučajevi pritisaka pojedinih učenika, odnosno ovakve situacije kakva se sad dogodila, nažalost, nisu rijetki. Davnih dana u obližnjoj se školi dogodila situacija koja je završila kobno, smrću učitelja - upozorila je Šprem. I ona se složila da treba više raditi na prevenciji, budući da kao društvo premalo radimo na prevenciji takvog ponašanja.

Opširnije pročitajte u novom broju tiskanog izdanja Varaždinskih vijesti...