Iz varaždinske bolnice o vrućinama: Odgovorno i u okviru mogućnosti brinemo o pacijentima

D.P./Varaždinske vijesti | 4.8.2017. u 14:40h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što smo pisali o pritužbama pacijenta na nepodnošljive vrućine u neklimatiziranim sobama u zgradi interne Opće bolnice Varaždin, javili su se i iz varaždinske Opće bolnice. Kažu kako je Opća bolnica Varaždin poduzela sve mjere sukladno Protokolu o postupanju i preporukama za zaštitu od vrućine Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

Pristup rashlađenim sobama

- Sve osjetljive skupine pacijenata, djeca, trudnice te ostali pacijenti, ovisno o bolesti, imaju pristup rashlađenim prostorijama. U Klimatizirane su bolesničke sobe na odjelima ginekologije i opstetricije, urologije, pedijatrije, centralni operacijski blok i dio prostora sterilizacije, dijalize, anesteziologije i reanimatologije i intenzivnog liječenja odnosno sve bolesničke sobe za intenzivno liječenje pacijenata za čije zdravstveno stanje je nužan rashlađeni prostor u ovim vremenskim prilikama - istaknuli su iz bolnice.

Osim toga, kažu kako se u bolesničkim sobama na odjelima hematologije, onkologije i kliničke imunologije te nefrologije, abdominalne kirurgije, dječje kirurgije kao i djelomično u Službi za plućne bolesti i TBC Klenovnik uz klimatizirane bolesničke sobe za kronične bolesnike na respiratoru, izloženost vrućini smanjuje putem uređaja kojima se rashlađuju hodnici i bolesničke sobe.

- Rashlađeni su djelomično i određeni prostori poliklinika Službe za interne bolesti i hitni interni prijem, pedijatrije, ginekologije, urologije, hitni kirurški prijem i rtg, CT, neurologije, transfuziologije, medicinsko-biokemijskog laboratorija, dermatologije, nuklearne medicine, logopedije - poručili su iz bolnice dodavši kako će se prostori Opće bolnice Varaždin koji nisu klimatizirani rješavati istovremeno uz obnovu zgrada u projektu energetske učinkovitosti. Radi se o Službi za interne bolesti i Službi za kirurške bolesti, Odjelu za neurologiju i Odjelu za infektologiju.

U Općoj bolnici ističu kako odgovorno i u okviru svojih mogućnosti, brinu o svojim pacijentima te napominju kako paviljonski tip Opće bolnice Varaždin otežava funkcionalnu povezanost svih službi i odjela. Priznaju i kako postoji još uvijek značajni dio prostora u kojem se obavlja zdravstvena djelatnost, a da nije u cijelosti prilagođen mogućnosti reguliranja temperature u prostoru.

- To se posebno odnosi na Odjel za neurologiju, infektologiju, psihijatriju te dijelove interne i kirurgije kao i određeni manji dio dijagnostičkih prostora - kažu u varaždinskoj bolnici iz koje su dali podatak kako je 2016. godine za nabavku uređaja za rashlađivanje prostora izdvojeno oko 30.000 kn i 80.000 kn za servisiranje i održavanje, a da je do sada u 2017. godini izdvojeno za nabavku izdvojeno oko 60.000 kn te za servisiranje i održavanje oko 100.000 kn.

Donacije za uređaje

- Zahvaljujući donacijama u 2016. godini su instalirani uređaji na dječjoj kirurgiji, a 2017. godine su donirani uređaji za dvije ordinacije na neurologiji, za desni hodnik III kata interne i jednu ordinaciju te za čekaonicu medicinsko-biokemijskog laboratorija - kažu u bolnici iz koje su nas izvijestili kako služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof ima klimatizirane bolesničke sobe.

Označeno u