Iz varaždinske bolnice o vrućinama: Odgovorno i u okviru mogućnosti brinemo o pacijentima

D.P./Varaždinske vijesti | 4.8.2017. u 14:40h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što smo pisali o pritužbama pacijenta na nepodnošljive vrućine u neklimatiziranim sobama u zgradi interne Opće bolnice Varaždin, javili su se i iz varaždinske Opće bolnice. Kažu kako je Opća bolnica Varaždin poduzela sve mjere sukladno Protokolu o postupanju i preporukama za zaštitu od vrućine Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

Pristup rashlađenim sobama

- Sve osjetljive skupine pacijenata, djeca, trudnice te ostali pacijenti, ovisno o bolesti, imaju pristup rashlađenim prostorijama. U Klimatizirane su bolesničke sobe na odjelima ginekologije i opstetricije, urologije, pedijatrije, centralni operacijski blok i dio prostora sterilizacije, dijalize, anesteziologije i reanimatologije i intenzivnog liječenja odnosno sve bolesničke sobe za intenzivno liječenje pacijenata za čije zdravstveno stanje je nužan rashlađeni prostor u ovim vremenskim prilikama - istaknuli su iz bolnice.

Osim toga, kažu kako se u bolesničkim sobama na odjelima hematologije, onkologije i kliničke imunologije te nefrologije, abdominalne kirurgije, dječje kirurgije kao i djelomično u Službi za plućne bolesti i TBC Klenovnik uz klimatizirane bolesničke sobe za kronične bolesnike na respiratoru, izloženost vrućini smanjuje putem uređaja kojima se rashlađuju hodnici i bolesničke sobe.

- Rashlađeni su djelomično i određeni prostori poliklinika Službe za interne bolesti i hitni interni prijem, pedijatrije, ginekologije, urologije, hitni kirurški prijem i rtg, CT, neurologije, transfuziologije, medicinsko-biokemijskog laboratorija, dermatologije, nuklearne medicine, logopedije - poručili su iz bolnice dodavši kako će se prostori Opće bolnice Varaždin koji nisu klimatizirani rješavati istovremeno uz obnovu zgrada u projektu energetske učinkovitosti. Radi se o Službi za interne bolesti i Službi za kirurške bolesti, Odjelu za neurologiju i Odjelu za infektologiju.

U Općoj bolnici ističu kako odgovorno i u okviru svojih mogućnosti, brinu o svojim pacijentima te napominju kako paviljonski tip Opće bolnice Varaždin otežava funkcionalnu povezanost svih službi i odjela. Priznaju i kako postoji još uvijek značajni dio prostora u kojem se obavlja zdravstvena djelatnost, a da nije u cijelosti prilagođen mogućnosti reguliranja temperature u prostoru.

- To se posebno odnosi na Odjel za neurologiju, infektologiju, psihijatriju te dijelove interne i kirurgije kao i određeni manji dio dijagnostičkih prostora - kažu u varaždinskoj bolnici iz koje su dali podatak kako je 2016. godine za nabavku uređaja za rashlađivanje prostora izdvojeno oko 30.000 kn i 80.000 kn za servisiranje i održavanje, a da je do sada u 2017. godini izdvojeno za nabavku izdvojeno oko 60.000 kn te za servisiranje i održavanje oko 100.000 kn.

Donacije za uređaje

- Zahvaljujući donacijama u 2016. godini su instalirani uređaji na dječjoj kirurgiji, a 2017. godine su donirani uređaji za dvije ordinacije na neurologiji, za desni hodnik III kata interne i jednu ordinaciju te za čekaonicu medicinsko-biokemijskog laboratorija - kažu u bolnici iz koje su nas izvijestili kako služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof ima klimatizirane bolesničke sobe.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci