Iz teške situacije Varteks projektom „Urbana regeneracije" i bez novca poreznih obveznika

| 1.3.2021. u 23:47h | Objavljeno u Aktualno

Varteks, varaždinska tekstilna kompanija koja ima 982 zaposlenika, završio je zadnji kvartal prošle godine s gubitkom od 16,5 milijuna kuna, dok je ukupni prošlogodišnji gubitak nešto veći od 30 milijuna kuna, a godinu dana ranije bio je manji od 10 milijuna kuna,  pokazuje nerevidirano konsolidirano izvješće koje je objavljeno na Zagrebačkoj burzi.

-Varteks je već desetljećima u teškoj poslovnoj i financijskoj situaciji te je negativno poslovanje financirao rasprodajom vrijedne imovine na području cijele bivše države, a prije zadnje dokapitalizacije je i prodao ili prepustio bankama najvrjedniju imovinu, robne kuće u Zagrebu, Rijeci i Varaždinu. Također, nekorištene dijelove kompleksa prema ugorovu s bankama dužan je prodavati u svrhu zatvaranja preostalih kredita, stoji u informaciji uprave Varteksa o sjednici Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata na kojoj je jednoglasno prihvaćen prijedlog projekta „Varteks kvart-urbana regeneracija“ pa će Povjerenstvo Vladi Republike Hrvatske uputiti na usvajanje Odluku o proglašenju strateškog investicijskog projekta.

Cilj realizacije ovog projekta, kako se dodaje, održati je razvoj poslovanja Varteksa d.d. i očuvanje postojećih radnih mjesta, kao i poboljšanje standarda građana Varaždina na način da se nekretninski potencijal postojeće lokacije kroz proces urbane preobrazbe privede novim javnim namjenama i gospodarskim tipovima korištenja.

-Zajedno s predstavnicima varaždinskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija, Operativna skupina obišla je područja obuhvata zone Varteksa radi sanacije, zaštite i očuvanje povijesnih sklopova sakralnih građevina, odnosno zadržavanja građevina za koje se predviđa sanacija ili rekonstrukcija s ciljem održivosti, daljnje vidljivosti i očuvanja graditeljske baštine. Ovo ima za cilj stvaranje pretpostavki za novu gradnju čime se postižu uvjeti za funkcionalnu urbanističku i arhitektonsku rekonstrukciju cijele zone.

Varteks nema namjeru sam ulagati u nekretninske projekte, nego samo prodati neoperativnu imovinu, čuvajući povijesno vrijedne nekretnine, a transakcije za neke čestice su u tijeku, kako smo i prethodno obavijestili Zagrebačku burzu. Za ove transakcije Uprava je pribavila jednoglasno mišljenje NO, uključivo i predstavnike radnika.

Eventualno usvajanje projekta „Varteks kvart-urbana regeneracija“ ne bi direktno utjecalo na financijsku situaciju Varteksa, ali budućim kupcima bi omogućilo jednostavnije dobivanje dozvola, uz istovremenu zaštitu urbanističkog razvoja Grada Varaždina, navodi uprava Varteksa u informaciji objavljenoj na ZSE.

Kod provedbe projekta „Varteks kvart-urbana regeneracija“ neće se uopće trošiti novac poreznih obveznika, kako je krivo objavljeno u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti, pa se stoga ispričavamo dioničarima, upravi i zaposlenicima Varteksa, kao i čitateljima, na ovom grubom, ali nenamjernom previdu.