Iz sindikata radnika migranata pozivaju na bojkot kupnje u Hrvatskoj! Foto: Ilustracija/Pexels

Iz sindikata radnika migranata pozivaju na bojkot kupnje u Hrvatskoj!

VV | 8.4.2022. u 13:15h | Objavljeno u Aktualno

Članovi Hrvatskog sindikata radnika migranata, revoltirani dvostrukim oporezivanjem njihovog rada, pozvali su na bojkot kupnje u hrvatskim trgovinama.

Naveli su ovom prilikom još jedan primjer oporezivanja.

- Godišnji porez od 50.000 kuna na neto plaću, na ime koje su već plaćena sva davanja u Republici Austriji, to je moguće samo u Lijepoj našoj!! Ovo je samo jedan od primjera, a doživio ga je naš član koji, iz razumljivih razloga, želi ostati anoniman. Naime, primio je rješenje Porezne uprave Varaždin za 2019. godinu, a temeljem kojeg ga se tereti za plaćanje poreza u iznosu od 50.000 kuna. Podvlačimo, na neto plaću u Republici Austriji, u iznosu od 2000 eura mjesečno, podmireni su svi porezi Republike Austrije budući da je njezin porezni rezident i tu živi zajedno sa suprugom - istaknuli su iz sindikata.

- Zato, poštovani članovi i simpatizeri Hrvatskog sindikata radnika migranata te svi koji se osjećate kao građani drugoga reda u Lijepoj našoj, dosta nam je toga da nas se duplo oporezuje. Dosta nam je ovog maćehinskog odnosa naše države. Unatoč silnom nezadovoljstvu, nećemo izaći na ulice, jer se i na takav iskaz građanskog nezadovoljstva oglušuju - napomenuli su.

Umjesto toga, predložili su "uskrsni" bojkot.

- Organizirajmo se za vrijeme Uskrsa i uskrsnih blagdana. Pokažimo jedno zajedništvo i iskažimo svoje nezadovoljstvo na drugi način. Umjesto u Hrvatskoj, sve potrebne potrepštine kupujmo u zemljama u kojima radimo i u kojima smo dobili i radno mjesto i financijski izvor za osiguranje elementarne egzistencije. Pozivamo vas, proslijedite nam popis svih potrebnih potrepština i nabavit ćemo vam ih tu gdje radimo. Osim toga, jako smo svjesni i da je kvaliteta namirnica (poput šećera, ulja, brašna, deterdženta) daleko bolja, a i cijena nerijetko povoljnija nego u Hrvatskoj. Počastimo susjede, prijatelje, rodbinu pivom inozemne proizvodnje. Sad su velike akcije i popusti na spomenute proizvode koje možemo dobiti u pola cijene u odnosu na cijene u Hrvatskoj. Kupujmo tu igračke za našu djecu i unuke, poklone za naše supruge koji žive odvojeno od nas cijeli tjedan ili mjesec te unatoč tome nemamo pravo na naknadu za odvojeni život. Suprotno od toga, nameće nam se svojevrsni harač - priopćili su iz sindikata.

- Bit će to naš bojkot i još jedan od pokušaja da nas se konačno akceptira. Posredni porezi, kao što je PDV, uvelike „hrane“ državni aparat i pune državnu blagajnu pa kad se naš doprinos dat na taj način negira, neka polako postane vidljiv. Žao nam je naših trgovaca i zaposlenih u trgovini pa i prehrambenoj industriji, no vjerujem da će nas i oni razumjeti. Jednostavno, tražimo načina da nas se čuje, vidi, shvati i razumije. Želimo da svi u Hrvatskoj uvide što nam radi politika Lijepe naše - poručili su iz Hrvatskog sindikata radnika migranata.