Iz naše županije za cijepljenje se javila jedna ljekarna: je li takav način cijepljenja isplativ? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Iz naše županije za cijepljenje se javila jedna ljekarna: je li takav način cijepljenja isplativ?

| 14.8.2021. u 08:10h | Objavljeno u Aktualno

Ovog tjedna počelo je cijepljenje građana i u ljekarnama, a u Varaždinskoj županiji zasad je samo jedna ljekarna zainteresirana je za provođenje cijepljenja.

Potvrdila nam je to zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije mr. Irene Stipešević Rakamarić , dr. med. spec. javnog zdravstva.

Riječ je o zajedničkom projektu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatske ljekarničke komore pod nazivom "Ljekarna kao mjesto cijepljenja protiv COVID-19 bolesti“. Projekt je pokrenut kako bi se ubrzalo cijepljenje što većeg udjela stanovništva i što prije obuzdala pandemija COVID-19.

- S obzirom da smo tek u srijedu u kasnim poslijepodnevnim satima dobili od strane ljekarničke komore prve podatke o jednoj ljekarni na području Varaždinske županije – zainteresiranoj za uključivanje u projekt, i činjenicu da je daljnja prijava ljekarni još u tijeku te da još traje informatička prilagodba ljekarničkog softvera kako bi liječnici i ljekarnici mogli upisivati podatke o cijepljenim građanima, konkretni podaci o tome kada i gdje se građani mogu cijepiti u ljekarnama objavit će se naknadno i pravovremeno - kaže dr. Stipešević Rakamarić.

DSC_4124.jpg
Mr. Irena Stipešević Rakamarić , dr. med. spec. javnog zdravstva

Ističe kako će se ovaj projekt provoditi na način da će liječnici s kojima su ljekarne dogovorile suradnju provoditi cijepljenje građana prema unaprijed dogovorenim terminima i rasporedu, ovisno o vremenskim i organizacijskim mogućnostima liječnika i ljekarne, interesu građana te dostupnosti cjepiva.

- Valja imati na umu da ljekarna koja provodi cijepljenje treba imati prostorni i kadrovski kapacitet za provedbu istog te osigurati dovoljno mjesta za opservaciju u trajanju od 15 do 30 minuta nakon cijepljenja te mogućnost hitne intervencije u slučaju eventualnih neželjenih reakcija na cjepivo. Iz našeg iskustva na punktu masovnog cijepljenja, opservacijski blok se vrlo brzo ispuni te je upravo prostor ograničavajući čimbenik u brzini i efikasnosti, a samim time i isplativosti procesa, dok dodatni organizacijski problem predstavlja što cjepiva treba pripremati i treba planirati za šest do 10 zainteresiranih osoba za utrošak jedne bočice, ovisno o cjepivu, kao i administrativni problemi kod upisa podataka ako se istovremeno primjenjuje više vrsta cjepiva. Sve navedeno manje dolazi do izražaja na punktu masovnog cijepljenja gdje se osobe mogu javiti bez narudžbe i u vremenu kad njima odgovara te postoji logistička podrška - kaže dr. Stipešević Rakamarić.

DSC_0486.jpg

Dodaje kako koordinatori Zavoda za javno zdravstvo pojedine županije su odgovorni za dostavu cjepiva protiv bolesti COVID-19 koja će se koristiti za cijepljenje u ljekarnama, te će se u narednim danima dogovarati i definirati obostrana suradnja u smislu dostave cjepiva i prezentacije informacija i obveza koje su važne za svrsishodnost i sigurnost provođenja cijepljenja.

Dr. Stipešević Rakamarić napomenula je da se cijepljenje u Varaždinskoj županiji u kolovozu i nadalje nastavlja paralelno u ordinacijama liječnika obiteljske medicine i na punktovima masovnog cijepljenja, kako u novoformiranom punktu u podrumu zgrade kirurgije OB Varaždin, tako i u sportskoj dvorani Gospodarske škole ako je veći broj osoba za cijepiti.

- U tom smislu, smatramo da Varaždinska županija osigurava dobru dostupnost cijepljenja, što potvrđuje i činjenica da smo po postotku cijepljenih osoba u samom vrhu Hrvatske - istaknula je dr. Stipešević Rakamarić.