Iz ljubavi prema likerima i oslikavanju stakla obitelj Horvat iz Gornjeg Vratna napravila biznis

| 26.6.2017. u 16:19h | Objavljeno u Aktualno

Voćna vina i likeri u suvenirskim i poklon pakiranjima hobi su od kojeg je obitelj Horvat iz Gornjeg Vratna napravila pravi mali biznis.

Sugovornici Mladen i Andrijana Horvat svoj su prvi nasad kupina zasadili prije dvadesetak godina, a ideja se razvijala postepeno pa danas osim kupina na njihovom obiteljskom gospodarstvu rastu maline, višnje, orasi i drugo voće od kojih prave likere i voćna v i n a , a prezentiraju ih javnosti u obliku unikatnih poklona i suvenira.

- Budući da je supruga oduvijek oslikavala staklo i staklene boce, više nismo znali kamo bismo s tolikim oslikanim bocama pa smo ih počeli puniti raznim likerima i voćnim vinima koje smo ionako doma pravilizapočeo je Mladen obiteljsku priču o proizvodnji unikatnih suvenira koji se iz općine Cestica plasiraju širom zemlje po suvenirnicama i vinotekama.

Naime, ideja oko proizvodnje kupinova vina javila se davne 1996. godine kada su zasadili oko 1.000 sadnica kupine. Poslije su nasad proširili i još dodatno zasadili maline, a nedavno i višnje čiji pravi urod još nisu doživjeli.

- Višnje su relativno mlade, tek su sada trebale dati svoj maksimalan urod, ali ih je već drugu godinu uništio mraz - rekao je Mladen inače po struci agronom.

Učinkovite zaštite od mraza nema, a kako kažu supružnici, čak se ni od vraćanja odštete ne može nadoknaditi uni- šteno, a smostalno plaćanje premije raznim osiguravajućim kućama također nema smisla..

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u