Iz HZZ-a upozoravaju: Mladi odlaze pa više nemamo koga zaposliti Foto: Krešimir Đurić

Iz HZZ-a upozoravaju: Mladi odlaze pa više nemamo koga zaposliti

V.V. | 21.6.2017. u 10:30h | Objavljeno u Aktualno

U svibnju je u Varaždinskoj županiji na HZZ-u bilo evidentirano 3.900 nezaposlenih osoba (5,8%), a ta se brojka i dalje smanjuje, ali je pitanje do kada jer je problem taj što se zbog životne dobi (više od polovice nezaposlenih starije je od 55 godina) i zbog kvalifikacijske strukture (pola ih je sa završenom osnovnom ili s trogodišnjom srednjom školom) više nema koga plasirati na tržište rada, a istodobno mladi odlaze u inozemstvo.

Upozorila je to Branka Šaško, predstojnica Regionalnog ureda HZZ-a Varaždin, tijekom prošlotjednog Poslovnog uzleta Grada Ivanca, manifestaciji Poslovnog dnevnika i Grada Ivanca na kojoj se svake godine aktualiziraju nove teme s ciljem pomoći i potpore gospodarstvenicima te poduzetnicima, obrtnicima, ali i OPGovima i cijeloj poslovnoj zajednici.

Zakon prema prilikama

- Današnja stopa nezaposlenosti u Ivancu je vrlo niska i iznosi četiri posto, pa nezaposlenost više nije glavna tema, a u fokusu su nam sada problemi radne snage u prerađivačkoj industriji, koja je okosnica ne samo ivanečkog gospodarstva, već i cijelog sjevera Hrvatske, ukazao je ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić. U industriji tekstila, obuće i kože te u metaloprerađivačkoj industriji, kako je upozorio, radni je vijek drukčiji nego u drugim industrijama.

- Ovu temu pokrenuli smo u želji da je aktualiziramo na široj razini, da uklonimo administrativne barijere, da za rješenje problema starijih radnika skrojimo zakone prema stvarnim životnim prilikama i da nađemo učinkovita rješenja - istaknuo je grada Ivanca koji zadnjih deset godina intenzivno radi na brendiranju grada kao business friendly sredine.

Tijekom panel diskusije ˝Osnivanje zaštitnih radionica - prilika za poslodavce da povećaju produktivnost radnika u prerađivačkoj industriji˝, uz Batinića, govorili su i Jasenka Sučec iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, zatim načelnik sektora za industrijsku politiku u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Robert Blažinović, predsjednica Uprave Ivančice Nada Zver, rukovoditeljica Odsjeka za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje u HZZu Senka Horvat, predstojnica Regionalnog ureda HZZa Varaždin Branka Šaško i Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje u HGK.

Batinić: Novaca ima, ali...

Govoreći o zaštitnim radionicama namijenjenim osoba s invaliditetom, Šaško je naglasila da ih podržavaju i s njima dobro surađuju te da im je drago kad vide da su se te osobe uspješno uključile na tržište rada.

Vidović smatra da je demografska situacija u Hrvatskoj pesimistična i da je, uz uvoz radne snage koji je realnost, jedini izlaz da se iz “bazena” koji je na raspolaganju izvuče što više.

- Jedan takav bazen su radnici između 55 i 65 godina. Drugi potencijal su osobe s invaliditetom, a treći - mladi koji kasno ulaze u svijet rada - misli Vidović. Blažinović tvrdi da ovo što danas imamo nije novost, već rezultat konstantnog erodiranja. Ocijenio je da država ima set poticaja, no oni ipak nisu dovoljni jer ljudi se iseljavaju.

M. Batinić je istaknuo kako se u strukturi nezaposlenih zadnjih 12 godina ne mijenja ništa i upozorio kako ćemo se s tim istim problemom suočavati i za 20 godina.

- Što mi kao lokalna samouprava možemo učiniti? Možemo dati prostor, komunalno ga opremiti i stvoriti pretpostavke za radna mjesta. Međutim, tvrtke su te koje moraju znati zadr- žati radnike. Moramo mijenjati propise i naći model jer ovaj problem postaje sve veći i mora se rješavati u sinergiji svih razina – ocijenio je Batinić.

Ističući kako nam je i mirovinski i zdravstveni fond na gubitku te kako se rješenju problema mora pristupiti integralno, Batinić je ocijenio da je put do rješenja suradnja ministarstva, lokalne zajednice i gospodarstvenika.

- Postojeće poticaje potrebno je revidirati. Novca ima, treba ga samo prilagoditi današnjem vremenu i potrebama. Svima nam treba biti cilj poboljšati standard svojih građana, dakle, potrebno je tražiti načine i promijeniti trenutnu situaciju – zaključio je Batinić.

Nada Zver: Moguće rješenje je zapošljavanje azilanata

Nada Zver, predsjednica Uprave Ivančice d.d., tvrtke koja zapošljava 750 radnika, ističe kako tvrtka stari. Prosječna starost radnika je 44 godine, s 24 godine staža.

- Imamo potrebu za zapošljavanjem mlađe radne snage jer 70 posto proizvodnje izvozimo, a naš brend Froddo prisutan je na globalnim i europskim tržištima. Međutim, radnike ne možemo dobiti jer ih rad u prerađivačkoj industriji ne zanima. Da bismo privukli nove radnike, neto plaće bi trebale biti barem 4.000 kuna, a mi to ne možemo osigurati. Sa starenjem se javljaju i problemi bolovanja, ali ti radnici nisu bolesni zbog uvjeta rada.

U Ivančici imamo visok standard radnog mjesta i na to ni inspekcije nemaju nikakvih primjedbi. Razlog obolijevanju jest činjenica da se radnici na tim mjestima zapošljavaju odmah nakon završene osnovne škole, da 30 godina rade na istom radnom mjestu i da ponavljanje uvijek istih pokreta i radnji izaziva zdravstvene probleme – ukazala je Nada Zver te opisala niz aktivnosti koje Ivančica već provodi u suradnji sa Zavodom za vještačenje kako bi se omogućilo produljenje radnog vijeka radnika.

Također je poručila kako je moguće rješenje problema radne snage u zapošljavanju azilanata, to više što situacija s radnom snagom ni u regiji nije ništa bolja, odnosno, i okolne zemlje također se susreću s problemom odljeva radne snage.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci