Ivo Sanader Foto: arhiva Varaždinskih vijesti

Ivo Sanader proglašen krivim i nepravomoćno kažnjen s 8 godina zatvora, HDZ odgovoran

Varaždinske vijesti/HRT | 13.11.2020. u 11:27h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader proglašen je danas krivim i nepravomoćno kažnjen s osam godina zatvora za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki u aferi Fimi media. U ponovljenom suđenju krivima su proglašeni i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, koji je osuđen na 2 godine i 10 mjeseci, te blagajnica Branka Pavošević, osuđena na jednu godinu i 4 mjeseca. Bivši glasnogovornik Sanaderove vlade i stranke Ratko Maček nije kriv i oslobađa se svih optužbi, objavio je HRT na svom portalu.

HDZ, u čiji se crni fond navodno slijevao dio izvučenog novca, sud je proglasio "odgovornim", izrečena mu je novčana kazna od 3,5 milijuna kuna i mora uplatiti 10 milijuna nezakonite imovinske koristi u proračun. Fimi media mora vratiti u proračun 11,89 milijuna kuna. Sanaderu je po sili zakona određen istražni zatvor.

Na izricanju presude rečeno je da je Sanader organizirao grupu ljudi za kriminalnu djelatnost, za nezakonito pribavljanje novca i prikrivanje toga. HDZ je odgovoran na temelju toga što su počinili tadašnji predsjednik stranke Sanader i blagajnica Pavošević. Sanader ni njegovi suoptuženici u petak nisu nazočni izricanju presude u ponovljenom postupku zbog izvlačenja 70-ak milijuna kuna preko marketinške agencije Fimi media, koja je tijekom desetogodišnjeg postupka postala sinonim političke korupcije u Hrvatskoj.

Iako je na odsluženju druge zatvorske kazne, Sanader nije bio u sudnici, već na rehabilitaciji u toplicama, a mogućnost nedolaska od suda je zatražio uoči završnih govora prošloga tjedna, zbog zdravstvenog stanja, odnosno postoperativne rehabilitacije i pandemije koronavirusa.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu koju je još 2013. donijela zagrebačka sutkinja Ivana Kršul, navodi HRT na svom portalu.