Ivan Obadić: "Krize su na kraju uvijek dovele do jačanja zajedničkih europskih politika" Foto: Ilustracija

Ivan Obadić: "Krize su na kraju uvijek dovele do jačanja zajedničkih europskih politika"

Ivica Kruhoberec | 30.5.2022. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Europska obrambena zajednica naziv je predavanja, koje je povodom Dana Europe u palači Herzer GMV-a održao Ivan Obadić, docent na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koji je tu nositelj Jean Monnet modula Development of European Integration and Institutions. Nakon njegovog izlaganja, razgovarali smo o suradnji europskih država na međusobnom povezivanju, a posebno pokušajima stvaranja zajedničkih obrambenih snaga.

- Ideja o europskom ujedinjenju provlačila se kroz povijest još od srednjeg vijeka i carstva Karla Velikog. U 17. i 18. stoljeću istaknuti prosvjetitelji razmatrali su ideju europske federacije kao mehanizma za uspostavu trajnog mira, a u 19. stoljeću poznati francuski književnik i političar Victor Hugo pozvao je na ujedinjenje Europe. Europska ideja postala je popularna tek 1920-ih godina, nakon završetka 1. svjetskog rata. Francuska vlada 1929. g. predložila je čak i stvaranje europske federacije. Završetkom 2. svjetskog rata europska ideja ponovno je postala aktualna.

Kako to? Pa europske su države tek tada izašle iz još jednog, svjetskog rata!?

Nekoliko je razloga. Drugi svjetski rat imao je brojne dugoročne posljedice za Europu. Silni materijalni i ljudski gubici, politička i ideološka podijeljenost na Istok i Zapad te ekonomska iscrpljenost, doveli su Europu nakon stoljeća globalne prevlasti u poziciju drugorazrednog međunarodnog čimbenika. Ovo je postao očigledno izbijanjem hladnora tovskog sukoba u kojemu su glavnu riječ imale nove svjetske velesile, SAD i Sovjetski savez. Osim toga, dva svjetska rata koja su izbila na tlu Europe u samo 30 godina pokazala su da je europski sustav ravnoteže snaga, utemeljen Westfalskim mirom još u 17. stoljeću, neodrživ. Umjesto toga, počeo se tražiti novi, stabilan europski politički poredak temeljen na suradnji europskih država...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u