NL Ivana Čehoka: Umjesto optičke mreže, Bosilj širi optičke iluzije

VV | 8.2.2022. u 11:18h | Objavljeno u Aktualno

Neven Bosilj se jučer javio oko distributivne telekomunikacijske kanalizacije uz najavu da se i tu dogoditi promjena jer se do sada za vrijeme prijašnjeg mandata Ivana Čehoka "kontinuirano pogodovalo privatnim interesima pojedinaca i teleoperatera"

Grad uvodi red i u korištenje kabelske kanalizacije: Na dobrom smo putu

- Shvaćam da neki žele i dalje imati ekstra profit koji im je omogućila prethodna gradska vlast, ali dobrobit zajednice je ispred interesa bogatih i mogućnih. HT i A1 neće mijenjati cijene jer pravo puta plaćaju u gotovo cijeloj Republici Hrvatskoj, a ovakvi pritisci kakve prema Gradu i meni osobno vrši Infrastruktura d.o.o., kordinirano s predstavnicima bivše gradske vlasti koja im je omogućila povlašteni položaj, je jasan pokazatelj da smo na dobrom putu raščišćavanja nereda i pogodovanja bivše vlasti koje smo posljednjih mjeseci zatekli u gotovo svemu - rekao je gradonačelnik Bosilj.

Danas je stigao odgovor Ivana Čehoka, kojeg prenosimo u cijelosti. 

"Kao i u svemu do sada, od odvoza smeća preko plaćanja nezakonite ekorente do postavljanja direktora bez natječaja, Bosilj konstantno kuka, bugari, lamentira, njurga i okrivljuje cijeli svijet oko sebe za svoju nesposobnost i pogrešne odluke. Sada najavu povećanja cijena telekomunikacijskih operatera, pravda nekakvim posebnim odnosima bivše uprave i jednog operatera. Da odmah budemo jasni: grad je poslovao s tvrtkom Infrastruktura d.o.o. isključivo na temelju natječaja, kojim je upravo ta tvrtka povezala sve gradske ustanove, od vrtića preko škola do uprave, čime smo godišnje uštedjeli oko 350.000 kuna.

Također, grad je u infrastrukturnom pogledu napravio projekt Smart City Banfica, zbog kojega je proglašen i najboljim smart gradom u Hrvatskoj 2019.

Da grad nije ni na koji način izdvajao samo tvrtku Infrastruktura, potvrđuje i to da je u naseljima Kućan i Zbelava isto načelo subvencije kućnoga priključka primijenio i sa tvrtkom Eco-net.

Umjesto da nastavi sa širenjem optičke mreže, što je u potpunosti zakočio, Bosilj napadom na nas želi zabašuriti činjenicu da pravo služnosti koje sam ja potpisao s HT-om 2007., među prvima u Hrvatskoj, namjerava pretvoriti netransparentno i bez odluke Gradskoga vijeća, u pravo puta. Gradska vlast do 2021. to nikada nije htjela učiniti jer HT do prije dvije godine nije ispunio uvjete iz toga ugovora. Kad nam je konačno poslao prije dvije godine plan mreže, tražili smo kao dokaz da je DTK njegovo vlasništvo građevinske ili uporabne dozvole za infrastrukturu. Do danas to nije raščišćeno. Ostale ugovorne obveze HT nije izvršio do danas. Mi smo više puta primili predstavnika HT-a, pa i s pravnim timovima, ali smo odlučno suprotstavili njihovim namjerama da cijeli DTK proglase svojim vlasništvom.

Krucijalna razlika između prava služnosti i prava puta jest u tome što je naknadu za pravo služnosti po ugovoru iz 2007. određivao grad Varaždin dok naknadu za pravo puta ne određuje grad nego država, što odgovara HT-u koji već neko vrijeme najavljuje da ta se ta naknada treba smanjiti čak za 75% sadašnje vrijednosti.

Da je tome tako svjedoče brojni medijski istupi čelnika HT-a, od kojih izdvajamo samo tekst u Večernjem listu da će HT zaustaviti širenje mreže ako se ne smanji pravo puta.

https://www.vecernji.hr/biznis/ht-zaustavlja-investicije-dok-se-ne-rijesi-naknada-za-pravo-puta-1268624

Umjesto da građanima i vijećnicima podastre sve podatke i sve činjenice o optičkoj mreži, Bosilj širi optičke iluzije da bilo što zna raditi i da bilo što radi u gradu."