Ivan Čehok: Proračun bez velikih investicija, a bit ćemo protiv odluke o jamstvu za zbrinjavanje bala

vv | 20.12.2023. u 11:36h | Objavljeno u Aktualno

- O proračunu smo rekli sve, a to je proračun koji će ostati upamćen po geslu oderi i oguli građane. Mi već sada imamo najveće cijene u Hrvatskoj uz najmanje investicije, a nemamo niti jednu veću kapitalnu investiciju u gradu. Ono što treba također reći nije samo ono što planirate već da li imamo temelja za izvršenje tog proračuna. Kada gledamo izvršenje proračuna za 2023. godinu onda je to zastrašujuće. U europskim projektima smo na 55 posto izvršenja, što znači da nismo izvršili 45 posto onoga što smo planirali. Na održavanju javne rasvjete smo na ispod 50 posto, a na izgradnji novih ulica, cesta i trgova na 50 posto planiranog, a istodobno dižemo cijene komunalne naknade građanima - istaknuo je na početku današnje novinarske konferencije, Ivan Čehok, gradski vijećnik i nositelj Nezavisne liste Ivana Čehoka.

Naglasio da je propao projekt izgradnje teniske dvorane iza Tehnološkog parka, naglasio je da su baloni kod Graberja također u ruševnim stanjima te smatra da se u 2023. godini prespavalo sa izvršenjem proračuna, u godini kada su se odvili izvanredni izbori.

- To na kraju krajeva vide i naši građani i ne treba im posebno prizivati u svijest da smo jedva uspjeli rekonstruirati dvije ulice. Ponovno se kopaju šahtovi u Ulici Tina Ujevića, a u Krležinoj se ponovno kopa ono što se već asfaltiralo. Bosilj je krajem 2021. najavio da će u godinu dana izgraditi šest rotora, a ne da sada krajem 2023. godine nije napravljen niti jedan novi rotor, nego niti jedno novo raskrižje nije napravljeno te sada imamo najvišu stopu prometnih nesreća u povijesti. U ovom gradu se svaki dan dogodi da imamo sudar i nalet na pješaka jer nam je infrastruktura loša - istaknuo je Čehok.

Naglasio je da se nije završila ni obnova Gradske vijećnice na vrijeme, a obnova Dućanske ulice je na "sramotu" grada Varaždina. Također se osvrnuo na prijedlog odluke o suglasnosti za sklapanje Ugovora o neposrednom sudjelovanju Fonda u financiranju sanacije zatvorenog odlagališta u Brezju gdje će se predati zadužnica kao traženo jamstvo u iznosu do maksimalno 1,5 puta vrijednosti posla zbrinjavanja bala te bankarska garancija na iznos do maksimalno 1,1 puta vrijednosti posla tj. u zajedničkom ukupnom iznosu od oko 79 milijuna eura.

- Ovo je meni jedan meni nevjerojatan prijedlog. Traži da promijenimo odluku po kojoj smo trebali dati zadužnicu na 29 milijuna eura i garanciju na 29 milijuna eura, a sad traži da damo garanciju banke koja će biti na visini od 1,5 puta veća od samog iznosa zbrinjavanja bala, tj. iznos od 45 milijuna eura i zadužnicu od 34 milijuna eura. Za posao od 29 milijuna eura, grad će dati jamstvo od 80 milijuna eura. Koja je to logika? To je apsolutno kockarski mentalitet da se traži toliko, a za svaki oblik bilo kakvog financijskog akta mora se točno navesti koliki iznos može gradonačelnik potrošiti i ne možemo mu dati bjanko iznos do 80 milijuna eura. Mi ćemo protestirati protiv te odluke. Ovo je neozbiljno i kocka se sa novcem građana Varaždina - istaknuo je Čehok.

- Država je odlučila sufinancirati u cijelom iznosu zbrinjavanje bala, ali znaju s kime imaju posla jer nisu sigurni da će taj posao izgurati, a ostaju i dalje dva spora neriješena. Ostaje ugovor koji je važeći zbog kojih je bivši gradonačelnik bio 12 godina po sudovima i pravomoćno oslobođen i imamo koncesiju koju je HNS donio u svom prethodnom mandatu. Ima tu još stotinu problema oko ovog rješenja bala. Također postoji Zakon o fiskalnoj odgovornosti da točno propisuje da se gradovi mogu zaduživati do 20 posto izvornog proračuna, a u taj okvir idu i sva izdana jamstva. S izdanim jamstvom od 80 milijuna eura, pitanje da li se moći Grad prijavljivati na velike projekte i za jednu jedinu kunu - istaknuo je Mario Lešina.