Ivan Čehok: Bale i TPV 2 nisu u proračunu za 2017. godinu, ali ide što smo obećali

| 19.6.2017. u 10:30h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin bi nakon više od šest mjeseci napokon trebao dobiti proračun i to onaj kreiran pod dirigentskom palicom novog - starog gradonačelnika Ivana Čehoka.

Sjednica Gradskog vijeća na kojoj će vijećnici raspravljati o proračunu bit će održana u utorak 20. lipnja, samo tjedan dana nakon što je prijedlog proračuna stavljen na internetsko savjetovanje s javnošću i dan nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, koja će biti održana danas.

"Realno i uravnoteženo"

Reformisti i Natalija Martinčević nisu se izjasnili o tome hoće li podržati proračun, a Davor Patafta iz Lige za Varaždin je kazao kako bi “prije ozbiljne rasprave išta reći bilo vrlo neozbiljno”.

Ipak, proračun će zasigurno biti izglasan s obzirom na to kako je Čehok osigurao potporu HDZ-a te ima potrebnih 14 ruku za proračun.

Zato smo ususret donošenju proračuna istražili što on donosi, odnosno ne donosi. Za početak treba reći da u proračunu nema osiguranih sredstava za sanaciju bala u Brezju i Tehnološki park 2, o čemu se u kampanji mnogo pričalo. Gradonačelnik Ivan Čehok kazao nam je kako je to i normalno, s obzirom na to kako se radi o proračunu koji je determiniran i određen trošenjem grada do 1. srpnja ove godine.

- Premda nije bilo proračuna i gradonačelnika novci su se trošili i mi tu nemamo prevelikog manevarskog prostora. Jedino možemo planirati od 1. srpnja do 1. prosinca - kazao je Čehok te dodao kako se u kreiranje proračuna išlo realno i uravnoteženo.

- Uravnotežili smo prihode i rashode i nismo napuhavali prihode ili preuveličavali rashode, ali ipak smo uvrstili one investicije koje možemo do kraja godine realizirati. To je dogradnja tri vrtića, nova osnovna škola, kotlovnica, ceste, dva rotora, dva raskrižja, ulaganje u infrastrukturu, besplatni udžbenici, povećanje izdvajanja za umirovljenike - kazao je Čehok.

Inače, proračun je težak 224,6 milijuna kuna, a gotovo četvrtina ili proračuna ili 52 milijuna kuna otići će na plaće gradskih zaposlenika. Za uređenje i održavanje gradskih ulica i trgova planira se više od 10 milijuna kuna, a za izgradnju novih cesta, ulica, trgova oko pet milijuna kuna. Oko sedam milijuna kuna potrošit će se na adaptaciju i uređenje objekata Dječjeg vrtića Varaždin, a 200 tisuća kuna potrošit će se za izgradnju novog dječjeg vrtića u Kućanu Donjem.

Što se tiče poticanja turizma tu će rashodi ostati na razini prošlogodišnjih pa će se tako za Špancirfest izdvojiti 500 tisuća kuna, za Advent u Varaždinu 300 tisuća kuna, dok će najviše novca i to 570 tisuća kuna dobiti Varaždinske barokne večeri.

- To je ono što mi možemo sada napraviti i ne treba do kraja godine očekivati razvojne programe koje mislimo napraviti u četiri godine, nego samo početak toga. Ono što smo obećali ide, ali u obimu koji je moguće do kraja godine ostvariti - pojasnio je Čehok prijedlog proračuna.

Što se tiče Tehnološkog parka 2, Čehok nam je kazao kako on nije vezan za ovaj proračun već će biti prijavljen na sredstva iz EU fondova.

Ipak, kako je naglasio, ide se u dogradnju Tehnološkog parka za što je od države osigurano 17 milijuna kuna.

- Izgradit će se još 1000 kvadrata prostora i stvorit će se mogućnost za zapošljavanje još stotinjak mladih inženjera - najavio je Čehok.

Što se tiče gorućeg varaždinskog problema, a to su bale, Čehok je priznao kako rješavanje gradskih bala neće početi ove godine kako je bilo najavljivano.

Ipak, Čehok je kazao kako dio bala koji nije vezana za koncesijski ugovor koji je potpisao Grad Varaždin, a radi se o balama iz četiri općine, ide u sanaciju.

- Kao što smo rekli, onaj dio bala koji nije ovisan o koncesiji ide i za to je sredstva prikupio Varkom, a što se tiče ostatka mi moramo raščistiti tužbe koncesionara. Nakon 1. srpnja moramo sjesti i vidjeti kako ćemo - kazao je Čehok koji se nada dogovoru s koncesionarom te početku rješavanja bala iduće godine.

Restrukturiranje

U Glasu za Varaždin najavili su i kako kreću s traženjem prostora za uštede.

- Za početak ćemo ići sa smanjenjem naknada članovima i predsjednicima Upravnih vijeća i tu ćemo predstaviti jedan model u kojem će se u odnosu na sjednicu dobiti dnevnica u iznosu od 10 posto prosječne plaće u RH. Tu se očekuju znatne uštede, jer Upravna vijeća koštaju znatno više nego što košta Gradsko vijeće - kazao nam je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar te najavio kako će model biti predstavljen na sjednici 20. lipnja.

Uz to, Avar kaže kako će doći i do promjena u poslovanju gradskih ustanova.

- U ovom trenutku radimo analizu da vidimo koje ćemo i kako ustanove presložiti, ali svakako slijedi restrukturiranje. Kako je i rekao Čehok, vjerojatno nam toliko javnih ustanova ne treba i neke se mogu spojiti, no zato ćemo napraviti analizu i tek nakon toga izaći ćemo u javnost s konkretnim informacijama - kazao je Avar te najavio i preslagivanja u Gradu Varaždinu.

- I tu ćemo prvo napraviti analizu i izložiti naše stavove, ali rješavat ćemo stvari prema prioritetima i to sve kako bi se bolje kontroliralo trošenje novca iz proračuna - zaključio je Avar.

A. Kišić: Podnijet ćemo amandmane na ovaj proračun

Predsjednik gradske organizacije SDP-a i gradski vijećnik SDP-a Alen Kišić kazao nam je kako predloženi proračun nije oduševio esdepeovce.

- Smatramo da ima dosta manjkavosti koje nisu u interesu građana. Stoga ćemo predložiti i određene amandmane kako bi se ispravile te manjkavosti, primjerice u kampanji se puno pričalo i obećavalo oko sredstava iz EU fondova, pa smatramo kako je trebalo predvidjeti više sredstava za pripremu projektne dokumentacije jer bez toga se ne može aplicirati na natječaje. Isto tako, sjećamo se obećanja iz kampanje da će se bale rješavati već od 1. srpnja pa nam je čudno da za njihovo rješavanje nema ni kune predviđene u proračunu. No, naš je stav da će SDP u Gradskom vijeću biti aktivna konstruktivna oporba, ne želimo samo kritizirati nego i ponuditi rješenja pa će Klub vijećnika podnijeti amandmane na ovaj proračun s konstruktivnim prijedlozima, a još ćemo jednom održati naš Klub vijećnika uoči sjednice na kojoj će biti riječi o proračunu - kazao je Kišić.