ISTRAŽUJEMO Koliko košta boravak uz djecu u OBV te može li se naplata ukinuti

D.P. | 26.3.2018. u 18:31h | Objavljeno u Aktualno

Iako je prije oko tri godine pokrenuta građanska inicijativa kojom se tražilo da se roditeljima dozvoli boravak s djetetom koje mora ostati na bolničkom liječenju, bez obveze plaćanja naknade, do danas ta praksa ipak nije zaživjela.

Majke i očevi koji žele biti s djecom tijekom liječenja, a ne ostvaruju pravo na smještaj, to moraju plaćati iz vlastitog džepa. Ipak, nekih pomaka nabolje ima.

Tako je nedavno Međimurska županija donijela odluku o tome kako će sufinancirati boravak roditelja uz dijete u ŽB Čakovec.

- Međimurska županija je županija prijatelj djece, ali i prijatelj svih svojih stanovnika. Upravo zbog toga i mnogih upita svojih sugrađana, prijedloga i sugestija, predložio sam Upravnom vijeću Županijske bolnice Čakovec da preispita cjenik bolničkih usluga - kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec te objasnio kako je želja Županije u teškim trenucima liječenja rasteretiti roditelje dodatnih troškova. Zbog toga Županija od početka ožujka participira u djelu troškova njihovog smještaja uz dijete sa 112,50 kuna.

Kakva je situacija u varaždinskoj Općoj bolnici doznali smo u Varaždinskoj županiji iz koje su nam javili kako zahvaljujući kvalitetnom upravljanju Općom bolnicom Varaždin, cijena boravka roditelja uz djecu se u varaždinskoj bolnici već sada naplaćuje u iznosu kakav će u Međimurju dobiti subvencioniranjem, odnosno 150 kuna po danu.

U 2017. godini je s djecom u bolnici boravilo 436 roditelja, i to ukupno 1.654 dana. Po toj su računici roditelji varaždinskoj bolnici lani za borak u bolnici platili 248.100 kuna. U Varaždinsku županiju i bolnicu poslali smo upit ima li prostora da se taj novac nađe u proračunu pa da se troškovi roditelja još smanje ili potpuno ukinu...

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u