Istraživanja potvrdila: Gomila u Jalžabetu među najvrednijim arheološkim nalazištima tog tipa u Europi Foto: Varaždinska županija

Istraživanja potvrdila: Gomila u Jalžabetu među najvrednijim arheološkim nalazištima tog tipa u Europi

Varaždinske vijesti | 29.10.2021. u 11:13h | Objavljeno u Aktualno

Gomila u Jalžabetu, ogroman grobni humak iz 6. stoljeća prije Krista, jedan je od najvrednijih primjera prapovijesne grobne arhitekture tog tipa u cijeloj Europi.

Ono što se nagađalo, sada su potvrdile analize Instituta za arheologiju, koji na vrijednom arheološkom nalazištu privodi kraju istraživanja, kao i sanaciju dijela grobnog humka koji je popucao tijekom zagrebačkog i petrinjskog potresa.

gomila_jalzabet_obilazak_listopad_2021_7.JPG

O tome je župana Anđelka Stričaka, predsjednika Županijske skupštine Varaždinske županije dr. sc. Josipa Križanića i načelnika Općine Jalžbet Rajka Solara izvijestio dr. sc. Saša Kovačević, viši znanstveni suradnik Instituta za arheologiju.

gomila_jalzabet_obilazak_listopad_2021_3.JPG

- Pokretni nalazi koji su počeli pristizati iz konzervatorskih radionica govore o iznimnom utjecaju, moći i bogatstvu vladajućeg sloja istočnohalštatske kulture sredinom 6. stoljeća prije Krista. Zanimljivo da je jalžabetski kralj zapravo zadnji u nizu vladara koji su ovdje vladali, jer nakon toga dolazi do kraha i njihova civilizacija potpuno nestaje. Završili smo istraživanja ogromne krepide, popločenog platoa na kojem leži grobna komora, tako da je sada trenutak u kojem će se odlučiti što će se napraviti, hoće li se ići u prezentaciju ovog vrijednog nalazišta ili ne – rekao je dr. sc. Kovačević.

gomila_jalzabet_obilazak_listopad_2021_2.JPG

Župan Anđelko Stričak ističe da Gomilu u Jalžabetu, jedinstveni grobni humak promjera čak 65 metara i visine osam metara, svakako treba prezentirati javnosti.

- Nalazište bi se moralo prezentirati javnosti ne samo zbog povijesne i kulturne vrijednosti, nego i zbog turističkog potencijala. Naravno da činimo sve što je u našoj moći da do toga dođe i vjerujemo da će takva odluka biti i donesena. Zahvaljujemo Institutu za arheologiju, studentima arheologije i svima koji su uključeni u istraživanja, zaštitu i promociju naše iznimne kulturne baštine – istaknuo je župan Stričak.

gomila_jalzabet_obilazak_listopad_2021_4.JPG

Zadovoljstvo je i iskazao i načelnik Općine Jalžabet Rajko Solar.

- Iznimno sam zadovoljan što smo se okupili ovdje u Jalžabetu, jer je tema tumula Gomila važna za Varaždinsku županiju, cjelokupnu Republiku Hrvatsku, ali još više svima nama koji živimo u Općini Jalžabet. Općina Jalžabet bit će i dalje na raspolaganju za suradnju svima zainteresiranima na ovom projektu – naveo je načelnik Solar.

gomila_jalzabet_obilazak_listopad_2021_5.JPG

gomila_jalzabet_obilazak_listopad_2021_6.JPG

gomila_jalzabet_obilazak_listopad_2021_1.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci