Istraživanja potvrdila: Gomila u Jalžabetu među najvrednijim arheološkim nalazištima tog tipa u Europi Foto: Varaždinska županija

Istraživanja potvrdila: Gomila u Jalžabetu među najvrednijim arheološkim nalazištima tog tipa u Europi

Varaždinske vijesti | 29.10.2021. u 11:13h | Objavljeno u Aktualno

Gomila u Jalžabetu, ogroman grobni humak iz 6. stoljeća prije Krista, jedan je od najvrednijih primjera prapovijesne grobne arhitekture tog tipa u cijeloj Europi.

Ono što se nagađalo, sada su potvrdile analize Instituta za arheologiju, koji na vrijednom arheološkom nalazištu privodi kraju istraživanja, kao i sanaciju dijela grobnog humka koji je popucao tijekom zagrebačkog i petrinjskog potresa.

gomila_jalzabet_obilazak_listopad_2021_7.JPG

O tome je župana Anđelka Stričaka, predsjednika Županijske skupštine Varaždinske županije dr. sc. Josipa Križanića i načelnika Općine Jalžbet Rajka Solara izvijestio dr. sc. Saša Kovačević, viši znanstveni suradnik Instituta za arheologiju.

gomila_jalzabet_obilazak_listopad_2021_3.JPG

- Pokretni nalazi koji su počeli pristizati iz konzervatorskih radionica govore o iznimnom utjecaju, moći i bogatstvu vladajućeg sloja istočnohalštatske kulture sredinom 6. stoljeća prije Krista. Zanimljivo da je jalžabetski kralj zapravo zadnji u nizu vladara koji su ovdje vladali, jer nakon toga dolazi do kraha i njihova civilizacija potpuno nestaje. Završili smo istraživanja ogromne krepide, popločenog platoa na kojem leži grobna komora, tako da je sada trenutak u kojem će se odlučiti što će se napraviti, hoće li se ići u prezentaciju ovog vrijednog nalazišta ili ne – rekao je dr. sc. Kovačević.

gomila_jalzabet_obilazak_listopad_2021_2.JPG

Župan Anđelko Stričak ističe da Gomilu u Jalžabetu, jedinstveni grobni humak promjera čak 65 metara i visine osam metara, svakako treba prezentirati javnosti.

- Nalazište bi se moralo prezentirati javnosti ne samo zbog povijesne i kulturne vrijednosti, nego i zbog turističkog potencijala. Naravno da činimo sve što je u našoj moći da do toga dođe i vjerujemo da će takva odluka biti i donesena. Zahvaljujemo Institutu za arheologiju, studentima arheologije i svima koji su uključeni u istraživanja, zaštitu i promociju naše iznimne kulturne baštine – istaknuo je župan Stričak.

gomila_jalzabet_obilazak_listopad_2021_4.JPG

Zadovoljstvo je i iskazao i načelnik Općine Jalžabet Rajko Solar.

- Iznimno sam zadovoljan što smo se okupili ovdje u Jalžabetu, jer je tema tumula Gomila važna za Varaždinsku županiju, cjelokupnu Republiku Hrvatsku, ali još više svima nama koji živimo u Općini Jalžabet. Općina Jalžabet bit će i dalje na raspolaganju za suradnju svima zainteresiranima na ovom projektu – naveo je načelnik Solar.

gomila_jalzabet_obilazak_listopad_2021_5.JPG

gomila_jalzabet_obilazak_listopad_2021_6.JPG

gomila_jalzabet_obilazak_listopad_2021_1.JPG